Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

De Collectie Van Noordwijk - drie eeuwen versierde kerkboekjes

13 mei t/m 27 juni 2010

Bijzondere verzamelingen in het Bijbels Museum

Het afgelopen jaar heeft het Bijbels Museum, dankzij een royale bijdrage van de Bank GiroLoterij, een unieke verzameling kunnen aanschaffen: de met zilverwerk gedecoreerde bijbels uit de Collectie Van Noordwijk. Op woensdag 12 mei presenteert het museum een deel van de collectie tijdens een speciale dag aan zijn donateurs. Tijdens deze dag, waarop de relatie van het Bijbels Museum tot verzamelaars centraal staat, geeft Professor Dr. August den Hollander een lezing over deze bijzondere particuliere verzameling. Daarnaast vertellen Hilly en haar man Bernard van Noordwijk over hun drijfveren als verzamelaars. Van 13 mei t/m 27 juni is de collectie ook voor het publiek te bewonderen in de historische ontvangstzaal van het museum.

Hilly en Bernard van Noordwijk brachten de afgelopen 35 jaar een ongekende verzameling van ruim 400 kerkboekjes met zilver- en goudbeslag bijeen. De collectie is de grootste in haar soort en geeft de ontwikkelingen van boekzilver in Nederland op unieke wijze weer. Samen met de Bijzondere Collecties van de Universiteitsbibliotheek van de Vrije Universiteit richtte het Bijbels Museum de Stichting Collectie Van Noordwijk op. Deze samenwerking maakt het mogelijk de collectie te exposeren, te conserveren en wetenschappelijk te ontsluiten.

Naast de passie en vakkennis van de heer en mevrouw Van Noordwijk kunnen donateurs op 12 mei ook kennis maken met collectioneur Willy Lindwer en zijn liefde voor het Heilige Land. Tot en met 5 september is zijn collectie kunst, foto's en souvenirs te zien in de tentoonstelling From Jerusalem with Love - een fascinerende reis door het Heilige Land. Conservator Hermine Pool vertelt deze dag over onbekende en zelden getoonde voorwerpen uit de verzameling van dominee Leendert Schouten, de grondlegger van het Bijbels Museum. Het volledige programma van de dag is te vinden op www.bijbelsmuseum.nl.