Grootste locomotief van Nederland komt naar Westfriesland onder Stoom


HOORN, 20100511 -- Ze is bijna 25 meter lang, weegt 192 ton, heeft wielen van 2 meter, kan 38.000 liter water en 10.000 kilo kolen meenemen. Stoomlocomotief DB 01 1075 kan met deze indrukwekkende omvang 140 kilometer per uur rijden en zo'n 2500 pk ontwikkelen. De gigant op stoom - de grootste locomotief van Nederland en het grootste voertuig dat de regio ooit bezocht - komt vanaf Hemelvaartsdag 13 mei tot en met zondag 16 mei in actie tijdens het historische themafestival Westfriesland onder Stoom.

Historische themafestival

Locomotief DB 01 1075 zal demonstratieritten rijden in Hoorn tijdens het evenement Westfriesland onder Stoom, dat de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik vier dagen lang organiseert. Naast de grote gast zijn inmiddels uit het hele land een groot aantal stoomschepen, stoomwerktuigen, een door paarden getrokken stoombrandspuit, oude auto's, maar ook dans-, kledinggroepen op weg naar Hoorn en Medemblik. Samen met de gehele rijdende collectie stoomtrams van de Museumstoomtram zullen vele ambachtslieden hiermee een uniek historisch themafestival neer gaan zetten, dat zich op, rond en tussen vier historische stations zal afspelen. De stoomtrams van de Museumstoomtram zorgen voor het vervoer van de bezoekers van station naar station over de twintig kilometer lange museumspoorlijn tussen Hoorn en Medemblik.

Landelijke bekendheid

In voorgaande jaren heeft het museum met vergelijkbare historische thema-evenementen een grote landelijke bekendheid verworven. Er worden ook dit jaar minstens 10.000 bezoekers verwacht.
Voor meer informatie over dienstregeling en prijzen: www.museumstoomtram.nl