Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hilversum, 20 april 2010

Wetenschappers en (para)medici bijeen op 20e Wereldcongres Podotherapie

In de RAI (Amsterdam) wordt van 13 tot en met 15 mei a.s. het Wereldcongres Podotherapie gehouden. Bezoekers van dit congres kunnen kennisnemen van nieuwe wetenschappelijk ontwikkelingen op het gebied van de podotherapie. Naar verwachting zullen circa 1.000 podotherapeuten en andere (para)medici uit meer dan dertig verschillende landen aanwezig zijn.

Een podotherapeut is gespecialiseerd in het herkennen en behandelen van voetklachten en klachten aan het bewegingsapparaat (voet - enkel - knie - heup - rug) als gevolg van een afwijkende voetstand en/of voetfunctie. Deze klachten en/of afwijkingen komen voor bij onder andere mensen met een staand of lopend beroep, jonge kinderen, diabetespatiënten, reumapatiënten, sporters en ouderen. De podotherapie is een 'jong' vak, het beroep werd in 1982 erkend door opname in de Wet op de Paramedische Beroepen en is inmiddels opgenomen in de wet op de Individuele beroepen (Wet BIG, art. 34), en heeft de afgelopen decennia een grote ontwikkeling doorgemaakt.

Ontwikkelingen

De Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten draagt bij aan de ontwikkeling van het vak door het stimuleren en financieren van wetenschappelijk onderzoek. Zo is 1 december 2007 het onderzoeksprogramma 'Katalysator voor podotherapie en wetenschap' gestart. Sinds de start hebben twintig praktijkeigenaren zich aangemeld als research-koploperpraktijk. Deze podotherapeuten werken samen met collega's die op persoonlijke titel participeren in het project en een aantal wetenschappers. Tijdens het Wereldcongres zullen leden van Katalysator een aantal onderzoeksprojecten presenteren.

Forensische podotherapie

Het programma van het driedaagse congres bestaat uit een aantal plenaire sessies en een carrousel van toespraken en interactieve sessies. Naast onderwerpen als podotherapeutische chirurgie, biomechanica, wondbehandeling, pathologie en 'Evidence Based Practice' wordt ook aandacht besteed aan forensische podotherapie. Dankzij hun specifieke kennis kunnen podotherapeuten politie en recherche helpen bij het opsporen van de daders van misdrijven. Vier sprekers geven hun visie op de wijze waarop podotherapie een rol kan spelen bij het wetenschappelijk (sporen)onderzoek dat gedaan wordt ten behoeve van het strafrechtelijk onderzoek.

De Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten

De Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten behartigt de belangen van haar leden. De NVvP is lid van de Fédération International des Podologues (FIP), dit is een wereldwijde organisatie van professionals op het gebied van de podotherapeutische zorg voor voeten. Iedere drie jaar organiseert de FIP in samenwerking met een van de daarbij aangesloten organisaties een Wereldcongres Podotherapie. Voor meer informatie over dit congres zie: www.fipworldcongress.com.

EINDE PERSBERICHT




Ingezonden persbericht