Landschap Noord-Holland

Persbericht

Heiloo, 3 mei 2010

Het wonderlijke leven van de houtsnip
Excursie op Landgoed Oud Woestduin

Op donderdag 13 mei van 19.00-20.30 uur maakt boswachter Peter de Jong van Landschap Noord-Holland een avondwandeling over het landgoed Oud Woestduin. Hij wil graag het bijzondere broedgedrag van de houtsnip laten zien. Een ervaring die u niet snel zult vergeten!

De houtsnip is een broedvogel die veel aandacht trekt. Op het landgoed Oud Woestduin broeden er ieder jaar een aantal. Het is een wat logge vogel met een schitterend verenkleed en een indrukwekkend lange snavel. In de broedtijd gedraagt de houtsnip zich heel apart. Hij vliegt op ongeveer 15 meter hoogte en draait rondjes in de vorm van het cijfer acht. Ook maakt hij een heel apart geluid. Natuurlijk besteden we ook aandacht aan andere broedvogels die we onderweg tegen komen, zoals de boomklever die z'n naam eer aandoet door de manier waarop hij naar voedsel zoekt. Tijdens de excursie hoort u ook het nodige over de cultuurhistorie van dit landgoed. Zo was hier vroeger een renbaan waar gegokt werd en woonden de ouders van de beroemde schrijver Jacob van Lennep er rond 1832. Wij adviseren u een verrekijker mee te nemen als u die heeft.

Aanmelden is noodzakelijk en kan bij de InformatieWinkel van Landschap Noord-Holland, tel.088-0064455. De kosten bedragen ¤ 6,50, Beschermers van Landschap Noord-Holland betalen ¤ 3,50 en kinderen tot 12 jaar ¤ 2,50. We verzamelen op het parkeerterrein van Leyduin aan de Manpadslaan 2 op de grens van Heemstede en Vogelenzang. Het ligt 2 km ten zuiden van NS station Heemstede/Aerdenhout, aan de westzijde van de Leidsevaart. Wij raden u af uw navigatiesysteem te gebruiken. Meer informatie op www.landschapnoordholland.nl. Alle buitenactiviteiten in Noord-Holland staan op www.natuurwegwijzer.nl



Landschap Noord-Holland