Ingezonden persbericht


Persbericht

Slotconcert NNO met Tsjaikovski's Symfonie nr. 6 'Pathétique' olv. chef-dirigent Michel Tabachnik.

Groningen, 3 mei 2010 - Van 13 t/m 15 mei speelt het NNO het slotconcert van seizoen 2009-2010. Op het programma staan Strauss' Till Eulenspiegel, het Vioolconcert van Sibelius, gespeeld door solist Barnabás Kelemen en de Zesde symfonie 'Pathétique' van Tsjaikovski. Het orkest staat onder leiding van zijn chef-dirigent Michel Tabachnik. De concerten vinden plaats in Drachten, Groningen en Rotterdam. Kijk voor meer informatie op www.nno.nu

NNO speelt Zesde symfonie van Tsjaikovski
Het NNO speelt de aangrijpende Zesde symfonie 'Pathétique' van Tsjaikovski, die gezien zijn raadselachtige dood kort na de première als hartverscheurende afscheidsbrief gelezen kan worden. Tsjaikovksi verklankt er zijn leven in: van passie en liefde naar teleurstelling en dood. Tsjaikovski overleed negen dagen na de vuurdoop van het stuks op 28 oktober 1893 in St. Petersburg.

Tijl Uilenspeigel

De legendarische schelm Tijl Uilenspiegel, die in de 16e eeuw door de Nederlanden en Duitsland trok met zijn vrolijke streken, inspireerde Richard Strauss tot een vermakelijk symfonisch gedicht. Wie niet voor de gek gehouden wil worden, moet vooral voor de hoorn en de es-klarinet op zijn hoede zijn! Volgens Strauss zelf draait het in Till Eulenspiegel om 26 korte variaties, die staan voor de even zovele doldrieste avonturen van zijn held.

Barnabás Kelemen speelt Sibelius Vioolconcert
In 1905 dirigeerde Strauss in Berlijn de première van het volgende werk op het programma: het Vioolconcert van Sibelius. Een technisch hoogstandje, behorend tot de meest gespeelde romantische vioolconcerten, opgedragen door Jean Sibelius aan de vioolvituoos Franz von Vecsey. Slavisch aandoend, vol passie en verlangen en een finale die eens werd aangeduid als 'polonaise voor ijsberen'. Solist is de Hongaar Barnabás Kelemen.

Programma

Strauss Tijl Uilenspiegel

Sibelius Vioolconcert

Tsjaikovski Symfonie nr. 6 - Pathétique

Dirigent Michel Tabachnik

Viool Barnabás Kelemen

Concerten

do 13 mei | Drachten | De Lawei | 20.00 uur*

vr 14 mei | Groningen | De Oosterpoort | 20.15 uur*

za 15 mei | Rotterdam | De Doelen | 19.30 uur


* gratis inleiding één uur voor aanvang concert; in De Oosterpoort om 19.00 uur

Het Noord Nederlands Orkest

Het Noord Nederlands Orkest (NNO) heeft wortels in het jaar 1862, toen de Groninger Orkest Vereniging werd opgericht. Hierdoor mag het NNO als het oudste nog bestaande symfonieorkest van Nederland gezien worden. Op dit moment is het Noord Nederlands Orkest het grootste regionale symfonieorkest in Nederland. Met Groningen als standplaats verzorgt het orkest zo'n 120 concerten per seizoen in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe en op belangrijke podia in de rest van Nederland, waaronder het Concertgebouw in Amsterdam en De Doelen in Rotterdam. Het NNO treedt ook regelmatig in het buitenland op (zoals eerder in Duitsland en Spanje en in begin november zeer succesvol in de Salle Pleyel en de Cité de la Musique in Parijs), is regelmatig te beluisteren tijdens radio-uitzendingen en heeft de afgelopen vijf jaar diverse CD's op gerenommeerde labels uitgebracht die in de vakpers enthousiast zijn ontvangen. De programmering van het orkest onderscheidt zich door durf en originalitei t en leverde het orkest de nominatie op voor de Klassieke Muziekprijs 2005-2006 van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD). In elk seizoenprogramma zijn cross-overs te vinden met andere muziekstijlen - zoals jazz en popmuziek - naast bijzonder samengestelde programma's van barok tot 21e-eeuws. Daarnaast organiseert het NNO samen met stichting Prime elk jaar een festival rond een prominente, hedendaagse componist. Sinds 2000 hebben internationaal gelauwerde componisten als Terry Riley, Arvo Pärt, Hans Werner Henze, Wolfgang Rihm, Sir Harrison Birtwistle, Heiner Goebbels en Sofia Gubaidulina, Philip Glass en Laurie Anderson Groningen aangedaan. Het NNO werkte in het verleden met vooraanstaande dirigenten zoals Jean Fournet, Franz Paul Decker, Alain Lombard, Sergiu Comissiona, Richard Dufallo, Nikolai Alexeev, Jan Willem de Vriend, Jacques Mercier, Alexander Vedernikov en Viktor Liberman, die van 1997 tot 1999 chef-dirigent van het NNO was. Sinds seizoen 2005- 2006 is Michel Tabachnik chef-dirigent van het orkest. Daarnaast is Michel Tabachnik met ingang van seizoen 2008-2009 ook de nieuwe chef-dirigent / artistiek directeur van het Vlaams Radio Orkest.

Barnabás Keleman

viool

Barnabás Kelemen (1978, Boedapest) begon zijn vioolstudie op zesjarige leeftijd bij Valéria Baranyai. In 2001 studeerde hij af aan Boedapester Franz Liszt Academie. Daarnaastr volgde hij privélessen en masterclasses bij Isaac Stern, Ferenc Rados, György Kurtág, Igor Ozim, Loránd Fenyves, Dénes Zsigmondy, György Pauk, Sergio Luca en Thomas Zehetmair.

Barnabás Kelemen behaalde succesvolle resultaten op verschillende internationale concoursen en trad op met alle belangrijke orkesten van Hongarije, het Nationaal Orkest van België, het Liverpool Philharmonic, het Radio Filharmonisch Orkest, de Munchener Philhamoniker, het Berlijns en Saarbruckens Radio Symfonieorkest, het Turku Philharmonic Orchestra, het Salzburg Mozarteum Orkest en het Indianapolis Symphony Orchestra. Daarnaast speelde hij op muziekfestivals in Colmar, Cambridge, Schleswig-Holstein, Salzburg, Praag en Kaapstad. Barnabas Kelemen trad op musici als Lorin Maazel, Sir Neville Marriner, Zoltán Kocsis, Dennis Russel-Davies, Robert Spano, Michael Stern, Tamás Vásáry, Péter Eötvös en Dezsõ Ránki. Zijn repertoire reikt van de vroege Barok de 21e eeuw. Kelemen speelde de Hongaarse premières van het Vioolconcert van Ligeti met als dirigent Tamás Vasáry, het Vioolconcert van Schnittke en de wereldpremières van vioolcomposities van Kurtag.

Hoogtepunten in zijn carriere zijn optredens in het Amsterdamse Concertgebouw, de Londense Wigmore Hall en Carnegie Hall New York - waar zijn debuut werd geresenceerd als: "a dazzling performance" (American Record Guide) - en de concerten met de Bartók specialist Zoltán Kocsis.

Barnabás Kelemen nam vier CD's. Zijn eerste dubbel-CD met werken voor viool en piano van Franz Liszt met Gergely Boganyi won de Grand Prix du Disque van de International Liszt Society. In oktober 2003 ontving hij de Franse Diapason D'Or en hij werd door de Hongaarse Gramophon gekozen tot 'Classical Artist of the Year 2003'. Barnabás Kelemen speelt op de in 1742 gebouwde Ex-Kovács Dénes Guarneri del Gesú, die hem door de Hongaarse Overheid is aangeboden.