NCRV

NatuurTalent

Bart Chabot schrijft laatste gedicht over Nationaal Park De Oosterschelde in NatuurTalent

Donderdag 13 mei
Nederland 2, 19:55 uur

In de NCRV-serie NatuurTalent gaat presentator Klaas Drupsteen met boswachters en kunstenaars op pad in acht Nationale Parken om te ontdekken dat Nederland beschikt over verrassend veel en vooral ook gevarieerde natuur. In de tweede aflevering laat schrijver en dichter Bart Chabot zich in Nationaal Park De Oosterschelde - tussen de Zeeuwse oesters in Yerseke, de Oosterscheldekering, Neeltje Jans en de Stompetoren van Koudekerke - inspireren tot het schrijven van een bijzonder, en misschien wel zijn laatste gedicht. Op geheel eigen wijze kijkt Bart naar het landschap en de uitzichten, op zoek naar verrassingen en mystiek.

De Oosterschelde is het grootste en meest dynamische park van de twintig Nationale Parken in Nederland. Tussen de Oosterscheldekering, Schouwen-Duiveland, de Bevelanden en Tholen, ligt een bijna eindeloze watervlakte, een zoute waterwereld die wordt omringd door brakwater-natuurgebieden. Ook de vele slikken en schorren, dijken en enkele bijzondere plekken achter de dijken horen tot dit Nationaal Park. Dankzij het ritme van de getijden ziet dit weidse en uitgestrekte landschap er op elk moment van de dag totaal anders uit. Het is een ideale plek voor vogels om te eten, te rusten en te broeden. Klaas gaat op stap met natuurgids Guido Krijger, die hem onder meer in de kano meeneemt de kreken in. Op de schorren en slikken zoeken zij naar plantjes, wieren en vogels. Maar ook onder water, rond de dijken, en in de inlagen achter de dijken komen planten en dieren voor die afhankelijk zijn van dit landschap met zijn kwetsbare balans tussen zoet en zilt.

Aan het einde van het programma leest Bart aan Klaas het bijzondere gedicht voor dat helemaal geïnspireerd is op de natuur van Nationaal Park De Oosterschelde.