Ingezonden persbericht


Zandvoort en Amsterdam samen naar Metropool Amsterdam aan Zee Start Amsterdam Beach Bus van Damrak naar strand in Zandvoort

Amsterdam, 11 mei 2010 - Donderdag 13 mei 2010 vertrekt vanaf het Damrak in Amsterdam de eerste rit van de Amsterdam Beach Bus richting Zandvoort. De Amsterdam Beach Bus versterkt de internationale positie van de Metropool Amsterdam met een eigen badplaats aan de Noordzee. De bus, in het leven geroepen vanwege het themajaar Amsterdam Water Sensations, is een initiatief van VVV Zandvoort, dat hiervoor samenwerkt met het Amsterdam Toerisme & Congres Bureau en Tours & Tickets. Met de Beach Bus vertrek je 's ochtends en ga je 's avonds terug - zo heb je een hele dag aan het strand of in de stad.

De Amsterdam Beach Bus is een touringcar en werd vandaag eenmalig gereden door coureur en RTLGP verslaggever Allard Kalff. Tijdens de rit krijgen de passagiers veel informatie van een hostess over de Metropool Amsterdam. Marit van Bohemen, actrice en presentatrice, was vandaag de gastvrouw en vertelde als eerste alle ins en outs over de Metropool Amsterdam en Zandvoort aan Zee. Toeristen maar ook Nederlanders die een weekendje weg zijn kunnen vanaf donderdag a.s. gebruik maken van de directe busverbinding tussen het centrum van Amsterdam en Zandvoort. De busrit duurt in totaal 45 minuten en passagiers kunnen de informatie in het Nederlands, Engels, Frans en Duits krijgen.

Weinig Nederlanders zijn op de hoogte van Amsterdam, stad aan het water, maar toeristen zien dit vaak anders. Zo zijn Amsterdam en het water onlosmakelijk met elkaar verbonden. Niet minder dan een kwart van de oppervlakte van Amsterdam bestaat uit water en heeft een directe verbinding met de zee via het Noordzeekanaal. Daar kan geen enkele andere stad in Europa aan tippen, op wellicht Venetië na. Maar Amsterdam heeft hoe dan ook meer grachten dan Venetië*, telt meer bruggen dan Parijs en heeft nu ook een eigen badplaats aan de Noordzee.

"Veel toeristen zien Amsterdam al als een stad aan zee en deze directe verbinding zal het nog gemakkelijker maken om tijdens het weekendje weg, een dag of middag, het strand te bezoeken. Natuurlijk is het niet alleen voor buitenlandse toeristen, want tijdens deze rit krijg je erg veel leuke en interessante informatie over de Metropool Amsterdam", aldus Stefan Diender, algemeen directeur van het Amsterdam Toerisme en Congres Bureau.

Locaties en steden waar de hostess meer achtergrondinformatie over geeft zijn: het Centraal Station in Amsterdam, Haarlemmerpoort, Westergasfabriek, Molen de Bloem, Haarlemmertrekvaart, Haarlem, Haarlem - Frans Hals, Overveen, Aerdenhout en natuurlijk Zandvoort.

Themajaar 2010: Amsterdam Water Sensations
In 2010 staat Metropool Amsterdam geheel in het teken van het water. Tijdens het toeristisch themajaar Amsterdam Water Sensations 2010 vindt een groot aantal evenementen op en rond het water plaats zoals Sail Amsterdam 2010 - een van de grootste maritieme manifestaties ter wereld -, Zingen op de Zaan en de Xmas Canal Parade. Daarnaast zet Amsterdam zijn schijnwerpers op permanente attracties binnen de gehele Metropool Amsterdam op en rond het water zoals de vele bijzondere bruggen en architectuur, de Waterleidingduinen en de vele grachtenmusea.

###


* Amsterdam telt 165 grachten en 1.300 bruggen: Venetië ruim 150 kanalen en 400 bruggen.