KNHS

Raijmakers gaat sterk van start in La Baule
13 mei 2010
Piet Raijmakers jr. - Chanelly

LA BAULE (KNHS) - Piet Raijmakers jr. (Asten) ging in de openingsrubriek van het internationale CSIO La Baule ijzersterk van start. In de Franse badplaats zette Piet aan het begin van het immense startveld een tijd neer waar iedereen op één na, de Amerikaan McLain Ward, zijn taden stuk beet. Raijmakers stuurde Van Schijndel's Chanelly zeer snel en foutloos rond, waardoor hij de overwinning in zijn zak leek te hebben. De enige van het 64 deelnemers tellende veld die aanvankelijk bij hem in de buurt wist te komen was zijn landgenoot Vincent Voorn (Dinteloord) met Audi's Delta Mossel Upgrader. Helemaal aan het einde van de rubriek kwam McLain Ward de ring binnen en hij wist met de KWPN geregistreerde Pjotter van de Zonnehoeve een halve seconde sneller het parcours af te werken.

Morgen, vrijdag, staat in La Baule de eerste wedstrijd van dit seizoen in het kader van de Meydan FEI Nations Cup op het programma. Nederland lootte in het tien landen tellende deelnemersveld de vijfde startpositie. "Ik heb zolang ik bondscoach ben op de persconferentie tijdens de loting gezegd dat ik in La Baule als eerste wedstrijd met mijn team een topprestatie neer wens te zetten, maar dat is nooit gelukt. Ik denk dat ik het nu maar eens anders doe. Ik heb over de resultaten van het Oranje kwartet geen enkele verwachting. Dan kan het alleen maar meevallen en heb ik hopelijk nu net zo veel ongelijk als ik in het verleden steeds heb gehad", aldus bondscoach Rob Ehrens. De rij wordt geopend door de nieuwkomers in deze competitie, de Polen. "Ons land zal wel geen lang leven in deze competitie beschoren zijn. Maar het feit dat we ons nu in deze competitie kunnen meten met de beste teams van de wereld is een enorme stimulans voor de springsport in ons land", aldus de Poolse bondscoach, Rudiger Wassibauer, die van Oostenrijkse origine is. De Spaanse bondscoach, die ook met zijn land op dit niveau debuteert, was duidelijk strijdlustiger. "Het is een enorme uitdaging voor ons en we zullen er tot het uiterste voor vechten om te overleven", aldus Marco Fuste.
Opvallend was dat alle bondscoaches als een berg tegen dit seizoen opzien. "We zijn met tien landen en er moeten maar liefst vier landen degraderen. Dat kan echt iedereen overkomen", aldus Rob Ehrens, die het ook nog eens als zijn taak ziet om dit jaar de gouden WK teammedaille van 2006 in het Amerikaanse Kentucky te verdedigen. Daarnaast waren een paar bondscoaches niet erg te spreken over de FEI, die in weerwil van eerder gemaakte afspraken met de Global Champions Tour van Jan Tops het nu toch goed had gevonden dat in hetzelfde weekeinde zowel een wedstrijd in het kader van deze reeks als de seizoenstart van de Meydan FEI Nations Cup wordt verreden. "Ik mis echt een paar combinaties die ik hier graag aan de start had willen hebben, maar die voor de GCT in Hamburg hebben gekozen", aldus de Ierse chef d'equipe Robert Splaine, die van verschillende zijden instemmende geluiden kon horen na zijn opmerking. De Amerikaanse chef d'equipe George Morris betreurde het dat deze competitie vorig jaar van naam is veranderd. "De term Super League maakte iedereen duidelijk dat het een competitie is op het hoogste niveau dat de mondiale springsport kan bieden. Nu met deze naam de Meydan FEI Nations Cup is er in ieder geval gevoelsmatig niet die extra dimensie meer die de nam Super League wel heeft en is het onderscheiden vermogen met bijvoorbeeld de Promotional League naar mijn mening verdwenen", aldus Morris.

De startvolgorde morgen is: Polen, Zweden, Zwitserland, Spanje, Nederland, Ierland, USA, Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland.

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Meer info zie: www.labaule-cheval.com

Uitslag Prix Echo (1.45m):


1) McLain Ward (USA) - Pjotter van de Zonnehoeve (Plato x Emilion) - 0 / 63.25

2) Piet Raijmakers jr. (Asten) - Van Schijndel's Chanelly - 0 / 63.86
3) Vincent Voorn (Dinteloord) - Audi's Delta Mossel Upgrader (Heartbreaker x Burggraaf - 0 / 65.27
14) Harrie Smolders (Hooge Mierde) - Regina Z - 0 / 70.99

Foto Piet Raijmakers jr. met Chanelly door: www.melissen.net