Ingezonden persbericht


Mediainformatie, mei 2010

Stichting Natuurkunst Drenthe

Dorpsgezichten groeit

Na de feestelijke opening van Dorpsgezichten door Koningin Beatrix vorig jaar is de tijd voor verdere uitbreiding van het aantal beelden aangebroken. De kunstenaars waarvan dit jaar beelden worden geplaatst komen uit Duitsland, Polen en Bulgarije.

Uit Duitsland is Roger Rigorth gekomen die eerder in 2006 al een mooi project realiseerde aan de rand van de gletsjerkuil in Schoonoord. Hij maakt een soortgelijk beeld voor Oosterhesselen en het wordt geplaatst aan de Bergakkers bij het park aldaar. Het gaat om een andere versie van 'Lillywhite'. Een zes meter lange houtskulptuur gecombineerd met een korf van cocostouw. Het doet denken aan een gigantisch vogelnest. In Meppen bij restaurant Het Tramlokaal wordt een nieuw beeld geplaatst van de Poolse kunstenaar Czeslaw Podlesny. Deze maakte in 2009 een prachtig beeldhouwwerk van eikenhout en graniet bij de receptie van CenterParcs De Huttenheugte in Dalen. Het beeld in Meppen is hiermee vergelijkgaar. In dit beeld worden naast het granieten hoofd een drietal vogelhuisjes verwerkt. Vogels kunnen dus heel makkelijk nestelen in dit duurzame kunstwerk. Het derde kunstwerk wordt geplaatst in Wezuperbrug. Vlak achte Recreatiecentrum 't Kuierpadtien aan de Albert Oostingweg begint daar de gele wandelroute. Aan het begin hiervan wordt een houten poortachtige constructie geplaatst. De poort werd in 2008 gemaakt door de Bulgaarse kunstenaar Stefan Nenov.

Binnenkort verschijnt de aangepaste flyer met daarin de route en de tien beelden die er staan. Dorpsgezichten gaat door tot en met 2012 en Stichting Natuurkunst Drenthe verwacht dat er dan ca 18 beelden geplaatst zullen zijn. In 2012 verschijnt ook een docunetatie ( boekje + dvd) met daarin gegevens over de dorpen, de kunstwerken en andere gegevens over de omgeving.