Gemeente Enschede

Twaalfstedentocht voor WK-voetbal

Enschede speelstad

Enschede is kandidaat speelstad voor de kandidatuur van Nederland en België voor het WK-voetbal 2018 of 2022. Op 14 mei zal in Zürich het Bidbook van de HollandBelgiumBid worden aangeboden aan de FIFA. In de aanloop naar 14 mei gaan de twaalf speelsteden Amsterdam, Antwerpen, Brugge, Brussel, Charleroi,
Eindhoven, Enschede, Gent, Genk, Heerenveen, Luik en Rotterdam het concept Bidbook in stukken bij elkaar brengen in een zogenaamde Twaalfstedentocht. In deze tocht wordt op duurzame wijze steeds een deel van het concept Bidbook van de ene naar de andere stad gebracht met de fiets, de trein, de boot of de (hybride) bus.

Op donderdag 29 april om 9.00 uur start in het centrum van Heerenveen de eerste etappe. Voor Heerenveen rijden 40 wielrenners een deel van het Bidbook naar Enschede. De wielrenners worden om ongeveer 16.30 uur bij stadion de Grolsch Veste verwacht. De wielrenners zijn medewerkers van de gemeente Heerenveen, provincie Friesland en fietsclubs uit Heerenveen. Henk Gemser, chef de mission tijdens de laatste Olympische Winterspelen en Henk Kroes, ex-voorzitter van de vereniging De Friesche Elfsteden fietsen ook mee. De burgemeester van Heerenveen, Peter de Jonge, sluit in Raalte bij de groep aan.

In de Grolsch Veste hebben zich ca.100 Enschedese jeugdvoetballers verzameld voor een voetbalclinic. Deze vindt plaats onder leiding van onder meer Felicienne Minnaar, international en speelster van FC Twente en Lorca van der Putte, ook speelster van FC Twente die voor het Belgisch nationaal team uitkomt. Tijdens deze clinic wordt ook het eerste deel van het Bidbook symbolisch door Peter de Jonge aan burgemeester Peter den Oudsten van Enschede overhandigd. Verder zijn hierbij namens FC Twente Joop Munsterman en Jan van Halst aanwezig.

De tweede, tevens langste etappe van 175 kilometer, gaat op zaterdag 1 mei van Enschede naar Amsterdam. Om 8.15 uur vertrekken 40 wielrenners vanaf het podium vanaf de Oude Markt in Enschede. De deelnemers worden weggeschoten door WK-ambassadeur Youri Mulder, wethouder Jeroen Hatenboer en Joop Munsterman, voorzitter van FC Twente. Jan van Halst rijdt op de speciale WK-fiets de eerste ronde over de Oude Markt . De wielrenners zijn lid van verschillende wielerteams in Twente. Ook stappen schaatsster Monique Kleinsman en de jeugdtalenten Delon Braamhaar (wielrennen) en Christiaan Bökkering (shorttrack) op de fiets. Zij rijden mee dankzij de bemiddeling van Manfred Kamphuis van de stichting Topsport Overijssel.

De wielrijders komen om ongeveer 16.30 uur aan bij de Amsterdam Arena. Hier overhandigt wethouder Jeroen Hatenboer de eerste twee delen van het Bidbook aan wethouder Carolien Gehrels.

De twaalfstedentocht eindigt op 6 mei in Antwerpen waar de beide premiers van België en Nederland, Leterme en Balkenende, het totale Bidbook meegeven aan de HollandBelgium Bid.

Meer informatie kunt u vinden op www.thebid.org.

Geplaatst: 27 april 2010.

27 april 2010