Grebbeliniefestival belooft te spetteren

06/05/2010 14:48

EPP Public Relations

Vrijdag 14 en zaterdag 15 mei is de Grebbelinie het middelpunt van een nieuw festival: het eerste Grebbeliniefestival. Twaalf gemeenten, van Spakenburg tot Rhenen, staan twee dagen lang in het teken van Water, Muziek & Vrijheid. Dit thema is het uitgangspunt voor een weergaloos programma: van muziek tot sportieve uitdagingen en van exposities tot de feestelijke opening van het Grebbeliniepad.

68 kilometer

De Grebbelinie is een bijzonder cultuurlandschap, waaraan spannende oorlogsverhalen verbonden zijn en waar je kunt genieten van prachtige natuur en mooie dorpen. Met het Grebbeliniefestival komt daar nog een dimensie bij. 68 kilometer feest, beweging en spektakel. Dat staat de bezoekers aan het festival te wachten. Ondernemers, inwoners en lokale muziekverenigingen van de gemeenten langs de Grebbelinie halen alles uit de kast om het deze dagen te laten spetteren. Zo geeft het Nationaal Korps Reserve een lunchconcert op de erebegraafplaats in Rhenen, zijn er fietstochten uitgezet op de Utrechtse Heuvelrug en er is een roofvogelshow in Amersfoort. En nog veel meer. Alles is vrij toegankelijk.

Muziekspektakel in Fort aan de Buurtsteeg

Vrijdagavond 14 mei staat vanaf 20.30 uur het Fort aan de Buursteeg in Renswoude op zijn kop. Het programma: de wereldpremière van de Grebbeliniesymfonie en symfonisch werk van Brahms en Dv(oo)rak, dichters die duelleren met woorden en een concert van de band Van Dik Hout. Dat alles gepresenteerd door een van de Jakhalzen van De Wereld Draait Door, Janine Abbring.

Wereldpremière Grebbeliniesymfonie

Speciaal voor dit festival componeerde Bas van Otterloo de Grebbeliniesymfonie. Hij liet zich hiervoor inspireren door het thema water, muziek en vrijheid. Vrijdagavond 14 mei is de wereldpremière in Fort aan de Buursteeg in Renswoude. Het jeugdsymfonieorkest AJO heeft de eer dit als eerste ten gehore te brengen voor het grote publiek. Het AJO is in 2009 uitgeroepen tot het beste Jeugd Symfonie Orkest van Nederland.

Vrijdagmiddag is in vele gemeenten al een voorproefje te horen van deze bijzondere symfonie. Dan wordt om 15.00 uur op verschillende plekken tegelijk een deel van de symfonie gespeeld door plaatselijke muziekverenigingen. Een aantal burgemeesters zal daarbij ook van de partij zijn.

Goed doel

Behalve dat het Grebbeliniefestival de oren en ogen streelt van de bezoekers dient het ook een goed doel. Tijdens het festival kunnen bezoekers op verschillende plekken bidons kopen, waarvan de opbrengst geheel ten goede komt aan de Stichting Water for Life en hun project in Ghana. Deze stichting helpt de mensen in Ghana aan schoon drinkwater. Omdat het succes van de Grebbelinie, als verdedigingslinie van weleer, afhankelijk was van water is ervoor gekozen om dit goede doel te steunen.

Kijk voor het volledige festivalprogramma op www.grebbeliniefestival.nl

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.grebbeliniefestival.nl