Deelgemeente Kralingen-Crooswijk Rotterdam

Herdenking Bombardement Rotterdam

Vrijdag 14 mei 2010 herdenkt Rotterdam het bombardement dat die dag precies 70 jaar geleden plaatsvond. Bij het bombardement kwamen velen om het leven of raakten gewond. Een groot deel van de binnenstad werd verwoest. Op 14 mei wordt op verschillende locaties in de stad stilgestaan bij deze gebeurtenis, die de geschiedenis van de stad ingrijpend veranderde.

Kralingen-Crooswijk
Ondanks een westenwind op 14 mei 1940 is een groot deel van Kralingen verwoest bij het Bombardement op Rotterdam. De wijk lag in de aanvliegroute van de bommenwerpers. Een deel van de formatie "vloog rechtstreeks op de stad aan om de rechterzijde van de driehoek voor zijn rekening te nemen. Die liep vanaf het oostelijke stadsdeel Kralingen naar het centrum." Crooswijk bleef tijdens de Tweede Wereldoorlog als door een wonder grotendeels gespaard voor vernielingen door bombardementen, op de Goudse buurt na. Mede door het geringe aantal vernielingen, kreeg Crooswijk in de jaren 1940-1945 te maken met een grote toeloop van de door het bombardement gedupeerde Rotterdammers. Meer dan 2000 mensen moesten er in korte tijd worden ondergebracht bij Crooswijkse familieleden en kennissen.

Zitelementen als sluitstuk brandgrens
De begrenzing van het verwoeste gebied kreeg de naam: brandgrens. De brandgrens wordt aangeduid met led-lampen in de bestrating die s avonds een icoon verlichten. Dit jaar is de markering van de brandgrens klaar en worden er vijf zitelementen als sluitstuk toegevoegd. Twee van deze zitelementen zijn in Kralingen-Crooswijk geplaatst, op de Boezemweg en op de Gerdesiaweg. Restanten van gebouwen aan de Gedempte Deze zullen op 14 mei om 14.30 uur Slaak, na het Duitse bombardement van 14 mei
feestelijk onthuld worden. U bent van 1940. Op de achtergrond de Vredenoordlaan, de
harte welkom om bij de onthulling Koninginnekerk, en de Goudserijweg.
aanwezig te zijn!

U kunt natuurlijk direct naar de zitelementen komen, maar u kunt ook vertrekken vanuit de kerk van de Pinkstergemeente Kom en zie aan de Boezemweg 166. Om 14.00 uur vertrekt vanaf de kerk een wandeling langs de brandgrens begeleid door de ArchiGuides, georganiseerd door AIR. Deze wandeling voert naar de onthulling van het zitelement aan de Boezemweg-hoek Ammanplein.

De lichten van de brandgrens lichten op 14 mei net zoals vorig jaar weer op. Op deze foto het aangezicht vanaf de Kralingse Plas.

Programma
Voor meer informatie over het hele programma kunt u kijken op www.rotterdam.nl/herdenking14mei

10.00-10.30

Herdenking van het ultimatum aan de stad bij het monument aan de Statenweg 147, met kranslegging door burgemeester Aboutaleb.

12.00

Opening tentoonstelling Van stad tot puin - verwoest Rotterdam verbeeld door Koos Postema in het Schielandshuis van het Historisch Museum Rotterdam, Korte Hoogstraat 31.

12.00-12.45

Interculturele bezinningsbijeenkomst in de Laurenskerk, Grotekerkplein 27,

13.00-13.45

Herdenking bombardement bij het monument Verwoeste Stad van Zadkine, op Plein 1940, en kranslegging door de burgemeester.

13.45-14.15

Opening expositie Het Steiger ziet Abraham, in Citykerk Het Steiger aan
1e Nieuwstraathof 1, gevolgd door de overhandiging van het eerste exemplaar van het boek Brandgrens Rotterdam 1930 | 2010 door Professor Paul van de Laar aan de burgemeester.

14:0017:00

Diverse activiteiten langs de brandgrens, o.a. in de Waalse kerk, de Rehobotkerk en de kerk van de Pinkstergemeente Kom en Zie. Om 14.00 en 15.30 uur starten op de drie locaties door AIR georganiseerde wandelingen onder begeleiding van de ArchiGuides, waarvan de eerste wandelingen naar de onthulling van de informatiezitelementen van de brandgrens leiden.

14.30

Onthulling informatiezitelementen: als laatste onderdeel van de brandgrensmarkering worden gelijktijdig vijf informatiezitelementen onthuld op de locaties: Willemskade bij de Maasstraat, voor het Schielandshuis (tijdelijke plek; de definitieve locatie komt waar nu de bouwput van de Calypso aan het Schouwburgplein ligt), het Pompenburg bij de Vriendenbrug, de Boezemweg-hoek Ammanplein en bij het Metrostation Gerdesiaweg.

14.30

Filmpremière 'Langs de Brandgrens' in Filmzaal Kriterion, 7e verdieping van het Groothandelsgebouw.

16.00-16.45

Presentatie kunstboekje 14 mei, door Gemma Plum, bij het OorlogsVerzetsMuseum Rotterdam, Coolhaven 375.

17.30-18.30

Gespreksbijeenkomst naar aanleiding van Nelleke Noordervliets essay Een verre echo.

20.30-21.45

Herdenkingsconcert door het Rotterdams Philharmonisch Orkest onder leiding van Yannick Nezét-Séguin in de Laurenskerk, Grotekerkplein 27.

22.30-23.15

Slotceremonie bij het monument Verwoeste Stad van Zadkine, Plein 1940. Stadsdichter Jana Beranová draagt een gedicht voor. Vertoning van de film 'Langs de Brandgrens'. Tot slot: de ontsteking van de lichtkrans.