Gemeente Leeuwarden

Speciale jubileumeditie van de Elfsteden Roeimarathon

Bron: Gemeente Leeuwarden (10-05-2010)

Op vrijdag 14 en zaterdag 15 vindt de Elfsteden Roeimarathon plaats. Verschillende roeiverenigingen van binnen- en buitenland gaan de strijd met elkaar aan om de `tocht der roeitochten' het snelst af te leggen. Dit jaar een bijzondere editie, want de Elfsteden Roeimarathon wordt voor de 25e keer georganiseerd. Genoeg reden dus om het evenement extra speciaal te maken.

Het startschot wordt gegeven door de beste lokale bestuurder van 2009, Marco Florijn. Hij is Leeuwarder wethouder van o.a. Sport. Hij schiet de roeiers op vrijdag 14 mei om 20.00 uur weg uit de Leeuwarder Prinsentuin vanaf de Stanfries. Anders dan vorige jaren is de route extra lang. Geen 203, maar 210 kilometer. Een deel van de noordelijke Elfstedenroute is, als proef, aan het parcours toegevoegd. De deelnemers gaan dit jaar dus in ieder geval strijden om een nieuw baanrecord.

Ook nieuw dit jaar is de proloog en de puntenkoers. De proloog is een korte afstandswedstrijd van 207 meter die voorafgaand aan de wedstrijd in de Prinsentuin wordt geroeid. De winnaar van de proloog mag als eerste starten. Met de puntenkoers kunnen de teams punten verdienen op trajecten tussen de verschillende steden. Zo wordt een extra element aan de wedstrijd toegevoegd. De ploeg met de meeste punten ontvangt de prestigieuze Tantalus bokaal.

Ook dit jaar kan de race op internet live gevolgd worden door middel van Tracking & Tracing (GPS-volgsysteem) via de website van Geo Sports. Zo blijven ploeggenoten, toeschouwers en thuisblijvers altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. In de verenigingsgebouwen van organisator LRV Wetterwille en Roeivereniging De Geeuw (Sneek) zijn de teams op een groot projectiescherm te volgen.

Elk jaar schrijven zich een kleine 100 ploegen in. Dit zijn met elkaar zo'n 1000 geoefende roeiers. Zij dienen de Roeimarathon in estafettevorm binnen 24 uur af te leggen voor het Elfstedenkruisje. De wisselbeker gaat naar de snelste ploeg ooit. De teams worden ingedeeld in een aantal categorieën: wedstrijdroeiers, veteranen, dames, mixed ploegen, toerploegen en de buitencategorie. Een ploeg bestaat uit maximaal 12 roeiers, maar een ploeg uit de buitencategorie heeft 6 of 3 roeiers. Ook doen er elk jaar enkele zogenaamde Eco-teams mee die de tocht roeien en fietsen.

Om de jubileumeditie extra aandacht te geven, organiseren studenten Communicatie van de NHL Hogeschool activiteiten in Leeuwarden en de Prinsentuin. Om het evenement te promoten, gaat er een optocht door Leeuwarden met verschillende Elfstedenvoertuigen, zoals steps, fietsen en oldtimers. Verder vindt er in de Prinsentuin een miss kluun wedstrijd plaats, waarmee de snelste vrouw een roei clinic bij LRV Wetterwille kan winnen. Voor een goede sfeer komt de band Fet optreden en kunnen de bezoekers koude chocolademelk en een broodje worst halen bij de `Koek en Zopie' tent. De Elfsteden Roeimarathon wordt op beeld vastgelegd door studenten van de opleiding Communication & Multimedia Design.

De Elfsteden Roeimarathon is in de roeiwereld een evenement van formaat en kenmerkt zich door de sfeer en ambiance. De tocht vraagt veel uithoudings- en doorzettingsvermogen van de deelnemers. De roeiers komen als eerste bij lichte schemering aan bij Dokkum. Hierna wordt het nacht en vormen de boten een sliert van stormlampjes in de duisternis. Bij zonsopgang komen de eerste ploegen aan bij de stempelpost in Sloten, om vervolgens naar Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen, Franeker, Berlikum, Menaldum en Deinum te gaan. De winnende ploeg zal op zaterdag, rond 13.00 uur, finishen bij het clubhuis van organisator LRV Wetterwille, aan de Leeuwarder Froskepôlle. De laatste moet voor 20.20 uur binnen zijn.