Stichting Biologica


Dioxine in maïs voor veevoeder leghennen

Naar aanleiding van de berichtgeving over dioxine in maïs voor veevoeder leghennen, d.d. 12 mei 2010, heeft Biologica onderstaande verklaring opgesteld.

De feiten voor zover bekend
In Duitsland zijn Nederlandse eieren uit de markt gehaald, omdat de dioxinenorm was overschreden. Dit bleek bij routinecontroles. Na onderzoek naar de verklaring van deze overschrijding bleek dat het voer van de leghennen hiervoor verantwoordelijk was. Een partij maïs van 2.500 ton die door diverse Nederlandse veevoerbedrijven is verwerkt in mengvoeders, en geleverd aan Duitse pluimveehouders, bleek de boosdoener. De partij maïs kwam uit de Oekraine en was voorzien van een analysecertificaat waaruit bleek dat het dioxineniveau onder de detectielimiet lag.
In Nederlandse eieren heeft de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) geen overschrijding van de norm geconstateerd. Biologische eieren zijn hier dus ook niet uit de schappen gehaald.
Er wordt nog onderzocht waar precies de besmetting is opgetreden, om deze in het vervolg te kunnen voorkomen.

Over dioxine
Dioxine is een schadelijke stof (of feitelijk een verzameling van 200 stoffen) die helaas breed in het milieu voorkomt en al in lage concentraties schadelijk kan zijn. Dioxines zijn ongewenste bijproducten van voornamelijk verbranding van organisch materiaal. Maar er zijn ook andere bronnen van besmetting zoals ongevallen in de chemische industrie of de verbranding van pvc.
Net als in gangbare voeding vinden we bijna per definitie restwaarden dioxines in biologische voeding. De normen worden daarbij zo scherp gezet als haalbaar is. Voor dioxine in eieren zijn de normen vorig jaar verscherpt van 5 naar 3 picogram. De nu gevonden overschrijdingen van de dioxinenorm in eieren liggen rond de norm van 3 picogram.

Discussie
De kwestie roept een aantal vragen op, zoals: is het probleem niet mede veroorzaakt doordat het grondstoffen betreft die van ver moeten komen? Waarom produceren we dat veevoeder niet in Nederland of een buurland? Zekerheid en controleerbaarheid zijn gebaat bij overzichtelijke ketens en betrouwbare productie, bij voorkeur dichtbij. Maar door o.a. de groei van de consumentenvraag en de lage prijzen van veevoer waardoor onze akkerbouwers daar niet van kunnen leven, is het buitenland op korte termijn de enige optie. Dat hoeft op zichzelf ook geen probleem te zijn. We consumeren immers al veel bio producten uit het verre buitenland: bananen, koffie, thee. Het gaat om de intensiteit en de kwaliteit van de controle. Inmiddels is die naar aanleiding van dit geval aangescherpt. De consument moet namelijk kunnen vertrouwen op een product van onbesproken kwaliteit.
»