Stadsdeel Amsterdam Zuidoost


Stadsdeelvoorzitter Marcel La Rose reikt Tai Ati erespeld uit.
---

Stadsdeelvoorzitter Marcel La Rose reikt Tai Ati erespeld uit.

14 mei 2010
Toespraak van stadsdeelvoorzitter Marcel La Rose bij het uitreiken van de Tai Ati erespeld aan Hans Comis, scheidend voorzitter van Kinderboerderij `t Brinkie.

Het is mij een grote eer om namens het Stadsdeelbestuur van Zuidoost een paar woorden van dank tot Hans te mogen richten.

Edelsmid Hans Comis woont sinds 1977 in Holendrecht en hij is sinds die tijd een zeer actieve bewoner. Hij heeft actief deelgenomen aan de Werkgroep Verkeer en Voorzieningen, en samen met Ruud de Rooi was hij oprichter en 2e voorzitter van het Wijkopbouworgaan Gaasperdam Holendrecht; de SWGH. Ik heb mij laten vertellen dat de H van Holendrecht ook mede door de inspanning van Hans hierin is gebleven. Dat lijkt mij in terugblik werkelijk een prestatie van formaat. Hij zat in de werkgroep Kunst Openbare Weg. Het kunstwerk over de Meerkerkdreef is dan ook mede aan hem te danken.

Toen zijn dochter Tamara als vrijwilligster op kinderboerderij 't Brinkie startte, ging Hans zelf ook al snel meewerken op de zondag. Het is dan ook geen verrassing dat Hans in 1993 werd gevraagd voor het voorzitterschap. Hij accepteerde deze functie onder het motto "iemand moet dat toch doen".

Hij hield het echter niet alleen bij het hanteren van de voorzittershamer. Ook met spijker en hamer kon hij goed overweg: het klimrek voor de geiten, de volière, het dierenverblijf van varken Olivia zijn door hem eigenhandig in elkaar getimmerd. Vele bouwwerken op deze boerderij dragen dus ook het keurmerk van onze edelsmit Hans. Tien jaar geleden was ik met mijn eigen jonge zoon en dochters regelmatig bezoeker van deze Kinderboerderij. Vele genoeglijke uurtjes heeft ook het gezin La Rose dus mede te danken aan de persoonlijke inzet van Hans.

Mijn voorgangers hebben veelvuldig met Hans te maken gehad. Toen bijvoorbeeld bleek dat de inzameling van oud-papier onvoldoende geld opleverde, begon hij een succesvolle lobby naar de stadsdeelraad voor subsidie voor educatielessen. Deze educatielessen worden tot op heden gegeven en zeer gewaardeerd.

Maar ook recentelijk bij de verkenning van mogelijke woningbouwlocaties rond de Gaasperplas, was Hans met steun en handtekeningen van 1000-en Gaasperdammers een veelgeziene bezoeker van het stadsdeelkantoor.

Het Stadsdeel wil Hans voor zijn inzet - soms kritisch, maar altijd met het doel een mooier Zuidoost - hartelijk danken. Wij doen dit met de Gouden Tai Ati, het erespeldje van ons stadsdeel. Het een zeldzame erkenning die wij aan `grootheden' uitreiken. Mensen die eerder deze speld ontvingen zijn:

* cabaretière Jetty Mathurin,

* wereldkampioen judo Guillaume Elmont,

* architect en actieve bewoner Peter Dautzenberg,
* culinair pionier Mavis Hofwijk,

* rondleidster en Zuidoostpromotor Jenny van Dalen,
* voormalig coördinator kinderboerderij Boer Floor
* nieuwslezeres Noraly Beyer

Ook ikzelf heb bij mijn vertrek als directeur van de Bedrijvenvereniging VAZO deze speld mogen ontvangen. Hans maakt vanaf nu dus deel uit van een zeer select gezelschap, zeg ik er in alle bescheidenheid bij.

Door zijn uitzonderlijke inzet heeft Hans een belangrijke bijdrage geleverd aan een mooier stadsdeel en is hij een rolmodel voor veel bewoners. Immers, dit stadsdeelbestuur wil de komende jaren hard werken aan de participatie van de burgers. Wij willen dat veel meer mensen actief meedoen aan het sociale, culturele en maatschappelijke leven in de wijk.

De Tai Ati is het teken wat in ons stadsdeellogo staat. Dit zijn twee gestileerde verbonden harten. Het stadsdeelbestuur hoopt met het opspelden van deze onderscheiding dat Hans als drager zich ook in de toekomst verbonden blijft voelen met Zuidoost en zijn inwoners en dat hij ondanks zijn vertrek als voorzitter ons nog vaak wil blijven voeden met kennis over zijn Zuidoost.

Het stadsdeelbestuur wenst hem nog vele actieve jaren in goede gezondheid. Dank!

---