Politie Utrecht

Persberichten Utrecht stad, 10.40 uur

Utrecht, 14-05-2010

Stereo kwijt

UTRECHT Feestvierders raakten in de nacht van donderdag 13 op vrijdag 14 mei hun stereo-installatie kwijt.

Rond 01.00 uur kreeg de politie de melding van geluidsoverlast bij een pand aan de Amsterdamsestraatweg. Agenten gingen ter plaatse en er bleek een feest gaande te zijn. Zij verzochten de feestvierders de ramen en een nooddeur op het dak dicht te doen en het geluidsniveau veel lager te draaien. Mochten zij hier niet aan voldoen, dan zou de stereo-installatie in beslag worden genomen en moest het feest worden beëindigd.

Ongeveer een uur later, rond twee uur, kreeg de politie opnieuw klachten. Daarbij kwamen de agenten hun beloften na: de stereo werd in beslag genomen en de feestvierders moesten vertrekken. Tegen de 26-jarige bewoonster is proces-verbaal opgemaakt.

Mishandeling en belediging

UTRECHT De politie heeft op woensdagavond 12 mei een vader en twee zoons aangehouden voor mishandeling van een buurman en een andere zoon voor belediging.

Rond 22.55 uur kreeg de politie de melding van een vechtpartij op een straat in de wijk Oog in al. Ter plaatse bleek dat een 51-jarige bewoner door zijn buurman (leeftijd onbekend) en diens zoons van 15 en 17 jaar was mishandeld, waarbij hij was geslagen. Hij deed aangifte van mishandeling. Agenten hielden het drietal aan, brachten hen naar het politiebureau over, waar zij voor nader onderzoek zijn ingesloten.

De vermoedelijk aanleiding was het feit dat de 51-jarige man die middag op straat per ongeluk tegen een 18-jarig familielid van hen was opgelopen, waarna een schermutseling was ontstaan. Hij wilde hen die avond excuus aanbieden, maar werd in plaats daarvan door hen mishandeld.

Agenten waren die middag al bij dat opstootje geweest. Daarbij hielden agenten de 18-jarige jongeman uit Utrecht aan omdat hij de agenten hun huid vol schold. Tegen hem is proces-verbaal voor belediging opgemaakt.

Straatrovers aangehouden

UTRECHT Een jongen werd op donderdagmiddag 13 mei van zijn portemonnee beroofd. Agenten hielden kort daarna drie verdachten aan.

Rond 14.35 uur liep een 17-jarige jongen uit Elst (Gld) over de Lauwerecht. Daar werd hij beetgepakt door drie jongens, tegen de grond gewerkt en van zijn portemonnee beroofd. De verdachten gingen er vervolgens te voet vandoor. Het slachtoffer belde 1-1-2 en gaf het signalement van de verdachten en hun looprichting door. Meerdere politie-eenheden gingen ter plaatse.

Agenten zagen de verdachten op de Jongeriusstraat lopen en hielden hen na een achtervolging aan. Het ging om een jongen van 16 uit Nieuwegein en twee jongens van 17 jaar uit Nieuwegein en Schalkwijk. Zij hadden hun buit, de portemonnee, inmiddels weggegooid. Die werd door een politiehond in de omgeving teruggevonden. De verdachten zijn voor nader onderzoek in het politiebureau ingesloten.

Beledigende automobilist

UTRECHT Een automobilist die een bekeuring kreeg, vond het op donderdagavond 13 mei nodig om een agent te beledigen.

Rond 20.10 uur bekeurde een agent een 18-jarige automobilist uit Utrecht op de Marco Pololaan omdat hij onnodig zijn mistachterlicht aan had staan. Daarbij wond de verdachte zich verbaal zeer op, waarna de agent hem vorderde door te rijden. Daar voldeed de verdachte niet aan, maar in plaats daarvan beledigde hij de agent. Daarop werd hij aangehouden, maar verzette zich daarbij. Met de nodige moeite werd hij geboeid en overgebracht naar het politiebureau. Daar kreeg hij niet alleen de bekeuring voor het onnodig voeren van mistachterlicht, maar ook voor niet voldoen aan een vordering en voor belediging.

Bijna zeven keer de limiet

UTRECHT Agenten hielden op vrijdagochtend 14 mei een automobilist aan die veel te veel alcohol achter zijn kiezen had.

Rond 06.00 uur zagen agenten een automobilist in strijd met een geslotenverklaring over het Vredenburg rijden. De agenten controleerden de bestuurder, een 19-jarige jongeman uit Gouda. Hij bleek beduidend te veel te hebben gedronken en werd aangehouden. Bij de ademanalyse in het politiebureau blies hij 605 ug/l, bijna zeven keer het wettelijke maximum van 88 ug/l voor een beginnend bestuurder. Tegen de Gouwenaar is proces-verbaal opgemakt en hij moest zijn rijbewijs inleveren.

Hark

UTRECHT Een autopassagier probeerde aan het begin van de nacht van donderdag 13 op vrijdag 14 mei een agent met een hark te slaan. De bestuurder van de auto bleek veel te veel te hebben gedronken

Net na middernacht surveilleerden agenten op de mountainbike op de Voorstraat en zagen daar een auto rijden. De voorpassagier van de auto hield een lange hark uit het raam en zwaaide daar mee. De agenten gaven de bestuurder een stopteken. In plaats van te stoppen, reed de automobilist door en probeerde de passagier de agent met de hark te slaan. Een agent pakte de hark beet en probeerde die uit de handen van de man te trekken. Die liet echter niet los en de bestuurder gaf gas, waardoor de agent gedwongen was mee te rennen. Uiteindelijk zag de agent zich gezien de snelheid gedwongen los te laten. De auto reed via de Neude de Lange Jansstraat op.

Andere politiemountainbikers zagen de auto vervolgens op de Lange Jansstraat rijden. De agenten zetten hun mountainbikes dwars op de weg, waardoor de automobilist wel moest stoppen. Vervolgens hielden agenten de beide inzittenden, mannen van 44 en 54 jaar oud en afkomstig uit Utrecht en Groenekan, aan. De auto werd in beslag genomen.

In het politiebureau bleek dat de 54-jarige bestuurder veel te veel alcohol op had. Bij de ademanalyse blies hij 665 ug/l, meer dan drie keer het wettelijke maximum van 220 ug/l. Hij moest zijn rijbewijs inleveren. Beide verdachten zijn voor nader onderzoek in het politiebureau ingesloten.

Dronken voetganger op de A2

UTRECHT Een dronken voetganger werd in de nacht van donderdag 13 op vrijdag 14 mei aangehouden op de Rijksweg A2.

Rond 03.00 uur kreeg de politie de melding dat een kennelijk dronken man op de A2 ter hoogte van Leidsche Rijn liep. Agenten gingen ter plaatse en troffen daar inderdaad een 29-jarige man uit Laren (NH) aan. Hij bleek rondom dronken te zijn en werd aangehouden. In het politiebureau kreeg hij een bekeuring voor openbare dronkenschap en het lopen op een autosnelweg. De man verklaarde naar huis te willen lopen.

Autobrand

UTRECHT In de vroege ochtend van vrijdag 14 mei heeft brand in een auto gewoed.

Rond 04.00 uur kregen de politie en brandweer de melding van een autobrand op de J.S. de Rijkstraat. Ter plaatse had de brandweer de brand snel onder controle. De politie sluit brandstichting niet uit. Aan getuigen die rond het tijdstip van de brand iets verdachts hebben gezien op of in de omgeving van de J.S. de Rijkstraat, wordt verzocht contact op te nemen met de politie van district Utrecht stad op telefoonnummer 0900-8844.

Inbrekers

UTRECHT Agenten hielden op donderdag 13 mei drie mannen aan op verdenking van een inbraak in een schuur.

De politie kreeg rond 16.05 uur de melding dat drie mannen op de Omloop op het dak van een schuur zouden lopen, daar naar binnen waren gegaan. Daarna waren zij met een tas naar buiten gekomen en er in een auto vandoor gegaan.

Agenten zagen de auto met twee inzittenden, mannen van 20 en 21 jaar uit Utrecht, staan en zij hielden de verdachten aan. Andere agenten troffen de derde verdachte, een 20-jarige Utrechter, in een portiek aan het Boerhaaveplein aan. Ook deze verdachte werd aangehouden en naar het politiebureau overgebracht. Bij nader onderzoek kwam de tas boven water: daar bleken gereedschap en autoradios in te zitten. De politie stelt een onderzoek in naar de herkomst van deze spullen. De verdachten zijn voor nader onderzoek in het politiebureau ingesloten en in verzekering gesteld.

Fietser ernstig gewond

UTRECHT Een fietser raakte op woensdagochtend 12 mei ernstig gewond bij een aanrijding met een auto.

Rond 09.50 uur stak een 69-jarige fietser uit Utrecht vanaf de Van der Marckstraat de Van Hoornekade over in de richting van de Jan van der Doesstraat. Op dat moment reed een 34-jarige automobilist over de Van Hoornekade. Hij remde en probeerde de fietser te ontwijken, maar kon een aanrijding niet meer voorkomen. Het slachtoffer werd geschept, kwam tegen de voorruit van de auto terecht en viel daarna op de weg. Hij werd met ernstig hoofdletsel per ambulance naar het UMC gebracht en is daar opgenomen.

Motorscooter gaat ervandoor

UTRECHT Een motorscooter met twee opzittenden ging er op donderdagmiddag 13 mei voor de politie vandoor. Eén van de verdachten werd aangehouden.

Rond 15.55 uur zagen agenten een motorscooter met twee opzittenden over de Plein van Berlage rijden. De scooter was niet voorzien van een kentekenplaat. De bestuurder kreeg een stopteken, maar ging ervandoor. Vervolgens liet het tweetal de scooter achter en ging er te voet vandoor. Bij onderzoek in de omgeving hielden agenten één van de verdachten, een 21-jarige jongeman uit Utrecht, op de Van Egmondkade aan. De andere verdachte wist te ontkomen. De agenten namen de motorscooter in beslag. De verdachte is voor nader onderzoek in het politiebureau ingesloten.

Straatrover aangehouden

UTRECHT Een straatrover kon op donderdagochtend 13 mei niet lang van zijn buit genieten.

Rond 10.25 uur liep een 30-jarige vrouw uit Oudkarspel over het ledig Erf. Zij wilde een smsje versturen en had daarom haar gsm in haar hand. Plotseling werd haar gsm uit haar hand gerukt en zag zij een man met de gsm wegrennen in de richting van de Twijnstraat. Het slachtoffer riep omstanders te hulp. Meerdere van hen gingen achter de verdachte aan, maar hij wist toch te ontkomen.

Het slachtoffer belde met de gsm van een passant 1-1-2 en gaf het signalement en de vluchtrichting van de verdachte door. Meerdere politie-eenheden stelden een onderzoek in de omgeving in. Agenten zagen de verdachte, een 25-jarige man uit Utrecht, op een binnenterrein aan de Lange Nieuwstraat lopen en hielden hem aan. Hij ontkende aanvankelijk iets met de zaak te maken te hebben, maar hij bleek de gsm van het slachtoffer nog bij zich te hebben. Hij is naar het politiebureau overgebracht en is daar voor nader onderzoek ingesloten. Het slachtoffer was zeer blij dat zij haar gsm terugkreeg.

Beroving

UTRECHT Twee jongens werden in de vroege nacht van woensdag 12 op donderdag 13 mei onder bedreiging beroofd.

Rond 00.55 uur liepen twee jongens van 17 jaar uit Utrecht over de Groenedijk. Plotseling stopte er een donkerblauwe Alfa Romeo 147 met drie personen bij hen. Twee mannen stapten uit de auto, bedreigden de jongens met een vuurwapen en beroofden hen van onder andere hun portemonnee. Na de beroving gingen de verdachten er in de auto vandoor in de richting van de Tweede Oosterparklaan.

Signalementen


1) Blanke man, 25-30 jaar, 1.60-1.65 meter, dik postuur (>100 kg), bol gezicht en hij sprak met een vermoedelijk Haags accent. Hij droeg een zwarte jas met capuchon, een blauwe spijkerbroek en een donkerblauw petje;


2) Blanke man, 22-25 jaar, 1.75-1.80 meter, normaal postuur en blond haar. Hij droeg een lange zwarte jas tot aan de knieën, met een capuchon met bontkraag en een blauwe spijkerbroek


3) Bestuurder van de auto. Hier is geen signalement van bekend. Het betreft een donkerblauwe Alfa Romeo 145, vijfdeurs, met Nederlandse kentekenplaten.

Aan getuigen van de beroving en aan mensen die menen de verdachte te (her-)kennen, wordt verzocht contact op te nemen met de politie van district Utrecht stad op telefoonnummer 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem op telefoonnummer 0800-7000.