Landelijke Studenten Vakbond


Persbericht: Meer dan de helft van studenten wordt uitgebuit

Utrecht, 12 mei 2010. Al jaren voert de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) actie voor voldoende betaalbare en kwalitatief hoogwaardige woonruimte voor studenten. Dat deze ideale situatie echter nog lang niet bereikt is, bleek uit de resultaten van het LSVb Check je Kamerrapport dat op woensdag 12 mei gepresenteerd werd op het Plein in Den Haag. Uit de rapportage blijkt onder andere dat maar liefst 67% van de 26.000 studenten die meededen aan het onderzoek, te veel huur betalen voor hun kamer en dat het hier gemiddeld om een bedrag van ruim EUR65 per maand gaat.

Foto: Inge Wolsky.

"De cijfers zijn zeer schokkend en er moet echt iets gebeuren om deze situatie op te lossen. Er moeten voldoende studentenwoningen zijn en studenten moeten niet langer uitgebuit worden', aldus Anne van Dijk (portefeuillehouder huisvesting LSVb). De aanwezige politici is op het hart gedrukt alle mogelijke middelen te benutten om de problemen op de studentenwoningmarkt op te lossen. Er is gepleit voor het instellen van huurteams, die studenten helpen als zij teveel huur betalen of een ander geschil met hun huisbaas hebben. Daarnaast pleit de LSVb voor vaart achter vertraagde maatregelen, zoals huurtoeslag voor onzelfstandige woonruimte.

Om meer aandacht te vragen voor de misstanden op de studentenwoningmarkt heeft de LSVb op het Plein in Den Haag een heuse studentenkamer nagebouwd. Aan de hand van deze reconstructie werden de aanwezige politici Mark Harbers (VVD), Ineke van Gent (GroenLinks), Jan Paternotte (D66), Bas Jan van Bochove (CDA), Jasper van Dijk (SP) en Lea Bouwmeester (PvdA) aan de tand gevoeld over hun kennis van studentenhuisvesting. De winnaar van de quiz Ineke van Gent kreeg een medaille overhandigd, de verliezer Mark Harbers werd uitgenodigd onder het genot van een etentje eens een kijkje te komen nemen in een echte studentenkamer. Tot slot kregen de aanwezige politici elk een exemplaar van het Check je Kamerrapport overhandigd, zodat zij kennis konden nemen van de schokkende cijfers.