Politie Hollands Midden

Alphen aan den Rijn - Onwetende bromfietser voor strafbare feiten aangehouden

Alphen aan den Rijn, 14-05-2010 o De politie heeft op donderdag 13 mei omstreeks 16.15 uur een 19-jarige man uit Zoeterwoude aangehouden aan de Prinses Irenelaan in Alphen aan den Rijn voor verschillende strafbare feiten.

De man reed zonder helm op zijn bromfiets. Op de bromfiets zat een blauw kentekenplaat, wat aangeeft dat het dragen van een helm niet verplicht is. Het viel de agent echter op dat de plaat met doorzichtige tape was vastgemaakt en hierop hield hij de bromfietser staande. Hij vroeg de man om zijn rijbewijs waarop hij antwoordde dat hij deze niet had. De politie controleerde de kentekenplaat en hieruit bleek dat de eigenaar in Leiden woonde en niet zoals de verdachte in Zoeterwoude. Hierop vertelde de verdachte dat de kentekenplaat niet op de bromfiets hoorde. Oorspronkelijk had er een geel kentekenplaat op de bromfiets gezeten, wat betekent dat het dragen van een helm verplicht is. De man vertelde dat hij de blauwe kentekenplaat had gevonden en vervolgens op de bromfiets had gezet. Hij wist niet dat niet dit mocht. Hij wist ook niet dat je een gevonden kentekenplaat niet mag houden.

De bromfiets bleek gestolen te zijn. De verdachte verklaarde dat hij de bromfiets voor 300 euro van een vriend had gekocht. Hij heeft afstand van de bromfiets gedaan. De oorspronkelijk eigenaar had eerder nog geen aangifte gedaan van diefstal maar heeft dit alsnog gedaan. De kentekenplaat en bromfiets zijn in beslag genomen en de verdachte heeft drie bekeuringen gekregen voor het rijden zonder helm, zonder voorrem en voor de overschrijding van de constructiesnelheid. Op de rollerbank ging de bromfiets 67 km per uur terwijl de maximum snelheid 50 km per uur is, na de correctie blijft dan een snelheidsoverschrijding van 10 km per uur over. De politie maakt een proces-verbaal op voor het rijden met een valse kentekenplaat, voor heling en voor het rijden zonder rijbewijs.