Ingezonden persbericht


embargo t/m 14 mei 17.30 uur

Persbericht 3 mei 2010 | Amsterdam

Auteur en Nobelprijswinnaar J.M. Coetzee ontvangt onderscheiding Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw tijdens het festival Is dit J.M. Coetzee in De Balie, Amsterdam

De Kapittel voor de Civiele Orden heeft bepaald dat J.M. Coetzee wordt onderscheiden als Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Het is een hoge onderscheiding die jaarlijks slechts aan een klein aantal mensen uitgereikt wordt en bij hoge uitzondering aan een niet-Nederlander.

De auteur en Nobelprijswinnaar J.M. Coetzee ontvangt de decoratie tijdens het festival Is dit J.M. Coetzee? dat van 13 tot en met 16 mei plaatsvindt in De Balie. Tijdens de opening van dit festival op vrijdag 14 mei om 17.30 uur reikt wethouder Carolien Gehrels de onderscheiding uit. J.M. Coetzee is tijdens dit gehele weekend aanwezig - ook bij de voorstelling Braakland, geregisseerd door Lotte van den Berg - en zal op zondagmiddag, aansluitend aan het programma Dispassion om 17.30 uur voorlezen uit nieuw, nog ongepubliceerd werk.

J.M. Coetzee (Kaapstad 1940) publiceert romans, essays en verhalen. De auteur won twee keer de Booker Prize, voor de romans Wereld en wandel van Michael K en In ongenade (dat onlangs is verfilmd), en hij ontving in 2003 de Nobelprijs voor Literatuur voor zijn gehele oeuvre. Zijn laatste roman Zomertijd volgt in de serie autobiografische romans op de boeken Jongensjaren en Portret van een jongeman. Voor zijn lezers in Nederland en Vlaanderen maakte Coetzee een selectie uit zijn essays: Wat is een klassieke roman. De schrijver woont tegenwoordig in Adelaide / Australië.

Braakland, geïnspireerd op Coetzees oeuvre, laat sobere indringende beelden zien over negen figuren die rondzwerven op vergeten aarde. Braakland is in New York uitgeroepen tot een van de tien beste voorstellingen die in 2009 in de stad te zien waren.

Noot voor de redactie: bovenstaande informatie is tot vrijdag 14 mei 17.30 uur