Ingezonden persbericht


14 mei 2010

Kwaliteitsaudit geeft Antwerpse sportdiensten
goede punten

Provincie Antwerpen scoort beter dan Vlaams gemiddelde

Middelgrote gemeentelijke sportdiensten uit de provincie Antwerpen scoren 10 tot 25% beter dan vergelijkbare Vlaamse sportdiensten voor wat betreft beleid, organisatie, communicatie, ondersteuning en promotie. Dat blijkt uit een gratis kwaliteitsaudit bij dertien gemeentelijke sportdiensten. De firma Double Pass voerde de audit vorig jaar uit op vraag en op kosten van het provinciebestuur. Het project draagt de naam 'Pro²Sportdiensten'.

In 2009 lieten dertien gemeenten uit de provincie Antwerpen een kwaliteitsaudit uitvoeren: Antwerpen, Turnhout, Schilde, Bonheiden, Lier, Kapellen, Nijlen, Putte, Willebroek, Westerlo, Hove, Wommelgem en Vorselaar. De gemeentelijke sportdiensten scoren goed op kwaliteit, zo blijkt uit het rapport van Double Pass. Meer nog: in vergelijking met andere sportdiensten in Vlaanderen, doen ze het opmerkelijk beter. Tien middelgrote Antwerpse gemeenten scoren 10 tot 25% beter op vlak van beleid, organisatie, communicatie, ondersteuning en promotie. De kleine gemeenten in de provincie Antwerpen halen een beduidend hogere score dan het Vlaams gemiddelde voor organisatie, communicatie en promotie.

Nog uit het onderzoek van de 'Pro²Sportdiensten' blijkt dat iedere sportdienst goed functioneert met de mensen en middelen waarover het beschikt. Andere positieve punten zijn de kwaliteit van de sportbeleidsplannen, de goede relaties tussen sportfunctionaris, sportschepen en sportraad en het grote aanbod aan sportpromotionele activiteiten. Waar wel nog moet aan gewerkt worden, is continuïteit en uniformiteit, analytische en resultaatsgerichte aanpak met meetbare doelstellingen en administratieve vereenvoudiging.

Gedeputeerde voor sport Koen Helsen: "Sportdiensten zijn op de goede weg"

Koen Helsen, gedeputeerde voor sport van de provincie Antwerpen, is tevreden met de resultaten: "Onze provincie wil een sportieve provincie zijn waar iedereen moet kunnen sporten in de meest kwalitatieve omstandigheden. Daarom is het van het grootste belang dat de gemeentelijke sportdiensten goed georganiseerd zijn, de juiste initiatieven nemen en efficiënt communiceren over het sportaanbod en de mogelijkheden. De resultaten tonen aan dat we in de provincie Antwerpen op de goede weg zijn. Geïnteresseerde gemeenten kunnen trouwens nog steeds een kwaliteitsaudit aanvragen. "

'Pro²Sportdiensten' is een kwaliteitsmodel voor lokale sportdiensten ontworpen door Double Pass en staat voor 'PROmotie en PROfessionaliteit'. Aan de hand van een aantal dimensies wordt gemeten hoe het lokale sportbeleid tot stand komt en hoe het zit met de kwaliteit van de werking van de lokale sportsector. Sinds 2008 hebben de sportdiensten van 20 Antwerpse gemeenten kennisgemaakt met 'Pro²Sportdiensten'. In 2010 en 2011 komen nog een 25-tal gemeenten aan de beurt. Ook het Autonoom Provinciebedrijf Sport (APB Sport) van de provincie Antwerpen werd al met succes aan de audit onderworpen. Het APB Sport informeert, begeleidt en coacht de gemeenten in de provincie Antwerpen op basis van de resultaten.


Ingezonden persbericht