Ingezonden persbericht


Voorlopig geen einde aan overlast N200

Overheid doet niets aan verkeersoverlast N200

Hoofddorp - 14 mei 2010

De provincie Noord-Holland is niet gelukt de ondertunneling van de N200 bij halfweg op de agenda te krijgen en ziet voor zichzelf op dit moment geen rol als regisseur om de enorme verkeersoverlast voor de inwoners van Halfweg en Zwanenburg te beëindigen. Dat schrijft Gedeputeerde Staten van Noord-Holland in antwoord op schriftelijke vragen van PvdA-statenlid Gohdar Massom.

Statenlid Massom vroeg het provinciebestuur de regie in handen te nemen en in overleg te treden met het rijk en de regio om snel einde te maken aan de verkeersoverlast in Halfweg en Zwanenburg.

De provincie zegt dat de rijksoverheid geen prioriteit stelt aan ondertunneling van de rijksweg N200. Het budget dat het rijk hiervoor beschikbaar stelt is slechts 5 miljoen euro. Terwijl de kale kosten van een tunnel minimaal 180 miljoen euro bedraagt.

Hoewel de provincie Noord-Holland wettelijk voor de leefbaarheid en luchtkwaliteit verantwoordelijk is, wil de provincie de geluidsoverlast en luchtvervuiling bij de N200 niet handhaven.

De provincie Noord-Holland is geen voorstander van afwaardering van de N200 van 2x2 naar 2x1 rijstrook. Volgens de provincie heeft de N200 een belangrijke functie in het wegennet van de Metropoolregio Amsterdam, waarbij afwaardering tot verslechtering van de verbinding Haarlem-Amsterdam leidt. Toch zijn de provincie en stadsregio Amsterdam niet bereid financieel bij te dragen aan beperking van de verkeersoverlast in Halfweg en Zwanenburg.

Statenlid Gohdar Massom: "Ik heb van het provinciebestuur een actievere houding verwacht. De rijksoverheid en provincie wijzen naar elkaar toe zonder iets te doen. Maar de overlast gaat helaas onverminderd door". Het statenlid roept Gedeputeerde Staten van Noord-Holland om alsnog het voortouw in handen te nemen en op korte termijn om de tafel te gaan zitten met Rijkswaterstaat en de gemeenten Amsterdam, Haarlem, Haarlemmermeer en Haarlemmerliede en Spaarnwoude.

De rijksweg N200 die Halfweg doorsnijdt is al jaren een bron van overlast voor de inwoners van Halfweg en Zwanenburg. Dagelijks passeren 35.000 voertuigen de kruising van de N200 met de Nassaulaan, waarvan bijna 4000 zware vrachtwagens. Negentig procent is doorgaand verkeer. Dit levert veel overlast voor de bewoners van Halfweg, zoals lawaai, stank en een gevaarlijke verkeerssituatie op het kruispunt. De afgelopen twintig jaar zijn hierover tal van onderzoeken en rapporten verschenen, maar er is nooit iets veranderd.

*** EINDE PERSBERICHT ***


Noot voor redacties