Gemeente Rotterdam


Herdenking bombardement

Op vrijdag 14 mei herdenkt Rotterdam het bombardement van mei 1940, precies zeventig jaar geleden. Bij dit bombardement kwamen veel Rotterdammers om het leven of raakten gewond. Het stadscentrum werd vrijwel geheel verwoest.

Vier jaar geleden is de 'Initiatiefgroep herdenking bombardement mei 1940' gevormd om de herdenking van het bombardement meer inhoud te geven. De initiatiefgroep bestaat uit een aantal betrokken burgers en vertegenwoordigers van het Historisch Museum Rotterdam, het OorlogsVerzetsMuseum Rotterdam, Bonheur Theaterbedrijf Rotterdam, het Gemeentearchief Rotterdam, de Kamer van Koophandel, betrokkenen bij de Laurenskerk en de Gemeente Rotterdam. Eén van de activiteiten is het uitbrengen van een jaarlijks essay. Het essay van dit jaar heeft als titel 'Een verre echo' en is geschreven door Nelleke Noordervliet.

Voor de herdenking van het bombardement op vrijdag 14 mei a.s. heeft de initiatiefgroep een uitgebreid programma samengesteld, met diverse activiteiten overdag en 's avonds. Het programma is te zien op de website van de gemeente Rotterdam: www.rotterdam.nl/herdenking14mei.

Burgemeester.Aboutaleb woont een aantal activiteiten van de herdenking bij. Om 10.00 uur is de burgemeester aanwezig bij de herdenking van het ultimatum aan de stad, bij het monument aan de Statenweg 147. Daar legt de burgemeester een krans. De muziek wordt verzorgd door het Erasmus Kamerkoor en het Koperkwartet van Hogeschool voor de Kunsten 'Codarts'.

Burgemeester Aboutaleb legt eveneens een krans tijdens de herdenkingsbijeenkomst van 13.00 tot 13.45 uur bij het monument 'Verwoeste Stad' van Zadkine, op Plein 1940. Het Erasmus Kamerkoor, het Koperkwartet van Hogeschool voor de Kunsten 'Codarts' en stadsdichter Jana Beranovà geven acte de présence. Leerlingen van basisschool Het Landje dragen gedichten voor. Na afloop volgt om 13.45 uur de opening van de expositie 'Het Steiger ziet Abraham', in Citykerk Het Steiger aan 1e Nieuwstraathof 1. Daar wordt ook het eerste exemplaar van het boek 'Brandgrens Rotterdam 1930 Î(TM) 2010' door professor Paul van de Laar overhandigd aan de burgemeester.

Om 14.30 uur woont burgemeester Aboutaleb de filmpremière bij van 'Langs de Brandgrens'. In deze film ontmoeten jongeren ooggetuigen van het bombardement en praten zij over de emotionele herinneringen aan de oorlog ,de verwerking daarvan en over de wederopbouw in de naoorlogse tijd. Locatie van de première is filmzaal Kriterion, 7e verdieping van het Groothandelsgebouw. De film is op zaterdag 15 mei vanaf 17:00 uur elk uur op RTV Rijnmond te zien.

Eveneens om 14.30 uur is er de gelijktijdige onthulling van vijf 'informatiezitelementen', als laatste onderdeel van de brandgrensmarkering. De locaties hiervan zijn de Willemskade bij de Maasstraat, voor het Schielandshuis, het Pompenburg bij de Vriendenbrug, de Boezemweg-hoek Ammanplein en bij het Metrostation Gerdesiaweg. Drie objecten worden onthuld door deelgemeentelijke vertegenwoordigers en twee door Manuel Kneepkens en Lucas Bolsius, wethouder Haven, Financiën, Buitenruimte en Organisatie.

In de Laurenskerk vindt van 20.30 tot 21.45 uur het Herdenkingsconcert plaats, uitgevoerd door het Rotterdams Philharmonisch Orkest onder leiding van Yannick Nezét-Séguin. Het orkest speelt de muziekstukken 'Et Expecto Ressurectionem' van Olivier Messiaen, en 'Metamorphosen' van Richard Strauss. Tijdens het concert brengt Nelleke Noordervliet een excerpt uit 'een vlaag van troost' ter gehore. Belangstellenden voor dit concert kunnen voor een plaatskaart terecht bij de kassa van De Doelen, Schouwburgplein 50.

De herdenking van het bombardement wordt afgesloten met een slotceremonie bij het monument 'Verwoeste Stad' van Zadkine, Plein 1940. Deze ceremonie begint om 22.30 uur. Stadsdichter Jana Beranovà draagt een gedicht voor en de film 'Langs de Brandgrens' wordt vertoond. Deze film is eerder die dag in première gegaan. Als laatste volgt de ontsteking van de lichtkrans, op de muziek van Arvo Pärt: 'Cantus in Memoriam of Benjamin Britten'. De muzikale begeleiding wordt verzorgd door het Koperkwartet van Hogeschool voor de Kunsten 'Codarts'.



Gemeente Rotterdam