Johanna boetseert Paris Hilton


Grote eer voor Nederlandse karikatuurkunstenares

USA, 20100514 -- Karikatuurkunstenares Johanna uit het Groningse Veele heeft de cover van het lentenummer van Exaggerated Features (EF)ontworpen. EF is het huisorgaan van de International Society of Caricature Artists en wordt wereldwijd verspreid onder beroepskarikaturisten. Het mogen verzorgen van de cover wordt door de beroepsgroep als een bijzondere erkenning gezien. Alleen de allerbesten van de wereld komen ervoor in aanmerking.

Johanna boetseerde speciaal voor de EF-cover een 3D-karikatuur van Paris Hilton. Het creatieve proces werd van begin tot eind op foto's vastgelegd. Naast de cover kreeg Johanna ook een aantal pagina's redactie in het lentenummer tot haar beschikking, waarop zij stap voor stap de door haar zelf ontwikkelde, innovatieve technieken uit de doeken doet.

Sinds zij in 2008 als debutant tot beste van de wereld werd gekozen heeft Johanna een wereldwijde hype ontketent. Veel kunstenaars die tot dusver alleen karikaturen tekenden en schilderden hebben zich ook op het boetseren van beeldjes gestort.

Johanna heeft intussen een eigen karikaturenmuseum dat vorige maand werd geopend door de 83-jarige Dik Bruynesteyn. Hij noemde het museum "Even treffend als Madame Tussauds maar veel vrolijker". Er staan tientallen karikaturen van BN-ers en beroemdheden uitgestald, waaronder de originele karikatuur van Paris Hilton.

Bezoekers kunnen ter plekke een karikatuur van zichzelf laten maken. Onlangs voltooide Johanna in opdracht van een bewonderaar een miniatuur van André Rieu. Momenteel werkt zij aan de uitbeelding van een heel gezin.

Karikatuurmuseum Het Veerenhuis





Ingezonden persbericht