Ingezonden persbericht


New Towns for the 21st Century, from Almere to Qingpu

Presentatie Wereld Expo, mei 2010

Het International New Town Institute (INTI) reist naar Shanghai alwaar het instituut in het kader van de Wereld Expo op 14 mei een conferentie organiseert over nieuwe steden in de toekomst.

Op dit moment woont de helft van de wereldbevolking in een stad. In 2050 zal dit percentage naar verwachting gegroeid zijn tot 75%. Dagelijks verlaten 150.000 mensen het platteland op zoek naar een beter leven in de stad. Verstedelijking staat centraal tijdens de Wereld Expo in Shanghai dat als thema 'Better City, Better Life' heeft meegekregen. De Expo creëert een platform voor nieuwe technologieën en werkwijzen om gezonde en duurzame steden te realiseren. INTI stelt tijdens de conferentie 'New Towns for the 21st Century, from Almere to Qingpu' onder meer aan de orde: is het creëren van New Towns een goede manier om verstedelijking in banen te leiden? Maar ook, wat betekent de opkomst van de middenklasse voor China en wat zijn de ervaringen in Europa en in Almere in het bijzonder?

Europa glorieerde in de jaren '60-'80 met grootschalige nieuwe stedenprogramma's zoals rond Londen en Parijs. In Nederland werden in de jaren '70 groeikernen aangewezen om de oude steden te ontlasten. Op dit moment kent alleen Almere een groeiopgave ter grootte van een nieuwe stad.

China kent daarentegen een ambitieus 21ste eeuws programma van enkele honderden nieuwe steden. Rondom Shanghai is de afgelopen jaren een tiental nieuwe steden opgeleverd. Een Chinees - Nederlands team onder leiding van architect Harry den Hartog heeft onderzoek gedaan naar deze steden. In 2001 schreef het bestuur van de stadsprovincie een aantal prijsvragen uit voor nieuw te bouwen satellietsteden rondom Shanghai. Mogelijk geïnspireerd door de koloniale bankgebouwen uit de jaren dertig in het centrum van deze kosmopolitische Chinese stad koos de opdrachtgever ervoor om elk van deze New Towns een uniek traditioneel Europees vleugje te geven. Een belangrijke doelgroep is dan ook de in Europa hoogopgeleide en inmiddels teruggekeerde Chinees, ofwel de rijkere middenklasse. Gaoqiao is de naam van de Hollandse New Town, waar heuse replica's van het centraal station in Amsterdam en maar liefst drie kopieën van de waterpoort uit Sneek te bewonderen zijn.

Tijdens de conferentie zal de Commissaris van de Koningin van de Provincie Flevoland, de heer Leen Verbeek, de publicatie 'Shanghai New Cities - searching for community and identity in a sprawling metropolis' uitreiken aan Sun Jiwei, voormalig districtshoofd van het Qingpu district.

De conferentie vindt plaats in de Kroon van het Nederlandse paviljoen 'Happystreet' ontworpen door John Körmeling. INTI bezoekt vervolgens met een reisgezelschap van onderzoekers, architecten, stedenbouwers, bestuurders en journalisten de nieuwe steden rondom Shanghai. Tijdens de excursie zal uitgebreid aandacht worden besteed aan deze postmoderne vormen van verstedelijking en zullen ontmoetingen plaatsvinden met Chinese professionals op het gebied van New Towns.

Almere, 11 mei 2010

Het International New Town Institute (INTI) is een wetenschappelijk instituut op het gebied van nieuwe steden wereldwijd en door de eeuwen heen. Het onderzoek is de kern waarvan andere activiteiten als onderwijs, cursussen, workshops en publieksactiviteiten zijn afgeleid. Het onderzoek richt zich op nieuwe steden in brede zin, zowel historisch en geografisch (van de oudste stedelijke vestigingen tot de toekomstige nieuwe steden in Azië), als disciplinair (stedenbouw, architectuur, civiele techniek, geschiedenis, sociologie, geografie, economie en ontwikkelingsstudies). INTI is gestationeerd in de New Town Almere.

Noot voor de redactie (