Algemene Onderwijsbond

EMBARGO tot vrijdag 14 mei 0.00 uur

Utrecht, 14-05-2010

Personeel wil kleinere klassen en geld rechtstreeks naar de klas

PvdA grootste onder onderwijspersoneel, D66 en GroenLinks volgen

De lerarenbeurs en de aanpak van zwakke scholen zijn de grootste successen van het vorige kabinet. De gratis schoolboeken en de educatieve minor zijn missers. Dat blijkt uit een onderzoek van het ITS van de Radboud Universiteit onder bijna 5000 leraren, leidinggevenden en ondersteuners voor het Onderwijsblad. 30% van de ondervraagden stemt op de PvdA, D66 en GroenLinks volgen met 22 en 20%. Het personeel wil in een volgend kabinet de leerling centraal zetten: kleinere klassen en minder verspilling van geld aan overhead.

Ten opzichte van de vorige verkiezingen verdubbelt D66 onder de ondervraagde AOb-leden, halveert de SP bijna en het CDA helemaal. Oud-minister Plasterk haalt het hoogste rapportcijfer dat AOb-leden ooit gaven aan een minister van onderwijs: een 5,8. Het kabinetsbeleid en het onderwijsbeleid komen er met een 5,0 en een 5,1 minder goed af.

Convenant LeerKracht scoort goed
De lerarenbeurs is de grootste hit van het kabinet Balkenende IV en krijgt een 7,3. 14.000 leraren zijn met deze beurs bezig, of hebben zich al flink bijgeschoold, zodat ze betere carrièreperspectieven hebben binnen het onderwijs. Ook de verkorting van de salarislijnen krijgt een hoog cijfer. De functiemix is door problemen met de invoering iets minder populair: Het idee is goed, maar 'het is teveel een verdeel-en-heerspolitiek geworden,' schrijft een van de respondenten. De gratis schoolboeken, de educatieve minor en de maatschappelijke stage krijgen een ruime onvoldoende.

Toponderwijs nu: kleinere klassen
Driekwart van de respondenten wil kleinere klassen. 70% vindt dat er nu teveel geld aan de strijkstok blijft hangen en wil dat dit geld rechtstreeks naar de klas gaat. Verder willen de deelnemers op elke basisschool een conciërge, leerlingen de mogelijkheid geven om intensievere leerroutes te volgen en de lestaak verkleinen om meer tijd te hebben voor een goede lesvoorbereiding en meer individuele aandacht voor leerlingen.

Standpuntenzoeker op internet
De AOb lanceert vandaag een standpuntenzoeker onderwijs. Welke partij wil kleinere klassen? Hoeveel investeert een partij in onderwijs? Check http://www.toponderwijs.nu/politiekonderwijs/

Het hele onderzoek staat vanaf vrijdag 14-5 op www.toponderwijs.nu.




Algemene Onderwijsbond