KNHS

Aangespannen: Brandy glorieuze winnaar nieuwelingen Bennekom 14 mei 2010
brandy hbc-harry v middelaar

(ERMELO) KNHS- Op 13 mei tijdens het Bennekomse Hemelvaartsconcours debuteerden veertien tuigpaard nieuwelingen. Een aantal heel beste nieuwkomers en één absolute topper verschenen in de baan. De uiteindelijke finale ging tussen vijf paarden.

Brandy HBC (v. Uromast) (foto) van het Brandy consortium, showde dat het een lieve lust was. De zwarte gaat enorm over de benen en toont een machtige houding. Onbedreigd werd hij de winnaar van 2010. Op plaats twee eindigde Bridge Stone van Gerrit Egberink en met Lambertus Huckriede als rijder. Dankzij uitstekende bewegingen wist hij Berino (v. Stuurboord) van Jaap Kok en gereden door Mark de Groot voor te blijven. Briljant (v. Larix) van Joop van Wessel werd met Henk Hammers vierde, waarna Archimedes van Willem de Heul en gereden door Egbert Emmink op mocht stellen.

In de lage limietklasse was eerder op de dag Wander in handen van Ulle Haarsma al aangewezen als de beste van deze dag en in de hoge limiet was de hoogste trede op het ereschavot voor Stuurboord Landzicht met Mark de Groot als vaste rijder. In de ereklasse was Manno van Kees van der Maat duidelijk beter op dreef dan eerder in De Bilt en won dankzij zijn in alles imposante optreden. Netters Unaniem met Lambertus Huckriede werd als tweede opgesteld. Toronto Landzicht met Mark de Groot volgde als derde en de verrassing van de dag was Obiku van Ab Koetsier die voor deze gelegenheid gereden werd door Henk Hammers, hij werd vierde, voor Sunlight in handen van Tjeerd Haarsma die zich nu met een vijfde plaats tevreden moest stellen. Anneke Huckriede bleek Netters Unaniem in de damesklasse weer heel best op dreef te hebben en overtroefde daardoor Wervelwind met Margreet van der Zwaag. Zeven limiet- en competitie tweespannen traden aan en de eerste tien punten van dit seizoen waren voor het ijzersterke dekhengsten duo Unieko en Aquarel met Mark de Groot als rijder.

Bij de hackneys was de limiet zege voor de altijd ijverige en veel houding tonende Heartland Bust Your Buttons van André Veltkamp. Eclipse Eyecatching van Jan van de Westen was net als vorige week weer goed voor een overwinning in de limietklasse grote maat. Magic Victory van de broers Van Nispen en gereden door Lambertus Huckriede trok in de ereklasse kleine maat duidelijk aan het langste eind. Mooi tweede werd Five Oaks Discovery van Piet Graumans en met Yvon van Velsen achter zich als rijdster. Ook de grote maat ereklasse werd gewonnen door stal Huckriede. Lambertus Netters Sir John overtuigde het meest in beweging. Plains Monty van Vierwind en met Aniek Vinke als stijlvolle rijdster pakte het tweede geld. Vervolgens was het tweemaal raak voor Rob en Els dAchard. In de damesklasse won Els opnieuw met Heartland Real Deal en bij de spannen had Rob Heartland Starlighter naast Real Deal gespannen en incasseerde eveneens een oranje lint!.

Bij de rijders van de Friese tuigpaarden deden Sybren Minkema en Jolanda Schreuder ook nu goede zaken. In drie van de vijf rubrieken gingen hun paarden aan kop in de ereronde. Het begon met Lieuwe die in handen van Bauke de Boer de limiet op zijn naam liet noteren, daarbij Renso van de Elsenerhof van Ben Nijhof en gereden door George Borkent voorblijvend.
De tweede competitiewedstrijd van het seizoen kende dezelfde kopnummers als de eerste wedstrijd die in Lunteren plaatsvond. Winnaar werd dus weer Tom van de Gonda (v. Beart) van Ben Nijhof en gereden door George Borkent. Mart van Daal en zijn Tristan van de Adelaar (v. Wierd) lieten een competitiepunt minder noteren.
In de ereklasse was het Sybren Minkema die met Jaring fan Bokkum een fraai optreden aan de dag legde en goed was voor de overwinning. De uit dezelfde wagen uitgeladen Nielson fan Kippenburg werd met Jolanda Schreuder fraai tweede. Jolanda en Nielson wonnen vervolgens de damesklasse, waarbij Martinus PJ met Daniëlla Smit als rijdster tweede werd. Martinus in gezelschap van spanmaat Keimpe bleek gereden door Udo de Haan het meest aansprekende span te vormen deze dag en werd winnaar. Bauke de Boer werd tweede die met Lieuwe en Hille fan Bokkum reed.

Tekst: Rijk van Vulpen
Foto: www.rijkvanvulpen.nl

Uitslagen 13 mei BENNEKOM

FRIEZEN cat 2
Competitie

1. Tom v.d. Gonda, B. Nijhof, G. Borkent

2. Tristan v.d. Adelaar, M. v. Daal

3. Pieter PJ, Wijbenga/v.d. Ark, U. de Haan

Limietklasse

1. Lieuwe, Schreuder/Minkema, B. de Boer

2. Renso v.d. Elsenerhof, B. Nijhof, G. Borkent
3. Hinne 427, H. Bos, S. Minkema

Ereklasse

1. Jaring fan Bokkum, S. Minkema

2. Nielson fan Kippenburg, J. Schreuder

3. Haiko v.d. Elsenerhof, B. Nijhof, G. Borkent

Damesklasse

1. Nielson, J. Schreuder

2. Martinus, D. Smit

3. Lieuwe, T. de Boer

Tweespan

1. Keimpe/Martinus, U. de Haan

2. Lieuwe/Hille, B. de Boer

3. Tristan/Pjotr, M. v. Daal

TUIGPAARDEN cat 2
Nieuwelingenklasse

1. Brandy HBC, Brandy Consortium, H. v. Middelaar
2. Bridge Stone, G. Egberink, L. Huckriede

3. Berino, J.Kok, M. de Groot

Lage limietklasse

1. Wander, U. Haarsma

2. Zepplin Landzicht, M. de Groot

3. Besterly Amadeus, L. Veerman

Hoge limietklasse

1. Stuurboord Landzicht, M. de Groot

2. Wervelwind, Clevering/Veenstra, H. Veenstra
3. Besterly walser, L. Veerman

Ereklasse

1. Manno, K. v.d. Maat

2. Netters Unaniem, L. Huckriede

3. Toronto Landzicht, M. de Groot

Damesklasse

1. Netters Unaniem, A. Huckriede

2. Wervelwind, M. v.d. Zwaag

3. Tirano, A. Brouwer

Tweespan limietklasse/competitie

1. Unieko/Aquarel, M. de Groot

2. Briljant/Cithilda, H. Hammers

3. Amaretto/Urientha, U. Haarsma

Tweespan ereklasse

1. Tobias/Varanno, U. Haarsma

2. Roel/Obiku, H. Hammers

3. Besterly Oberon/- Attent, L. Veerman

HACKNEYS cat 2
Limietklasse

1. Heartland Bust Your Buttons, A. Veltkamp
2. Barons Tycho, F. Heinhuis, J. v. Rooij

3. Heartland Real Deal, R. d Achard

Limietklasse grote maat

1. Eclipse Eyecatching, J. v.d. Westen

2. Plains Inkspot, P. Lijffijt jr

3. Tarissa, J. v. Nieuwkerk, G. Rozendaal

Ereklasse

1. Magic Victory, Gebr. v. Nispen, L. Huckriede
2. Five Oaks Discovery, P. Graumans, Y. v. Velsen
3. Fairview Emperor, Fam. v. Ingen, W. Rozendaal

Ereklasse grote maat

1. Netters Sir John, L. Huckriede

2. Plains Monty, J. Vierwind, A. Vinke

3. Avion Pierre, P. Lijffijt

Damesklasse

1. Heartland Real Deal, E. d Achard

2. Netters Sir John, A. Huckriede

3. Fairview Emperor, W. Rozendaal

Tweespan

1. Heartland Real Deal/- Starlighter, R. d Achard
2. Boys Red Rose/Bingo, J. Boeve

3. Tivoli Chieftain/- Captivator, B. Bongers