C/TAC-Align

PERSBERICHT

's-Hertogenbosch, 14 mei 2010

BDO en Ctac kiezen voor vernieuwende aanpak toekomstige huisvesting

BDO Accountants & Adviseurs en ICT-dienstverlener Ctac hebben als toekomstige huurders zelf de randvoorwaarden voor een nieuw kantoorpand in 's-Hertogenbosch bepaald. Beide bedrijven hebben op basis van een gezamenlijk initiatief locatie, kantoorconcept, kwaliteitsniveau en kantoorontwikkeling vastgesteld. Voor de verdere projectontwikkeling van het vastgestelde kantoorontwerp en de realisatie is een partnership aangegaan met VolkerWessels. Huurders zijn sterk afhankelijk van het aanbod op de kantoormarkt. BDO Accountants & Adviseurs en ICT-dienstverlener Ctac ­ beide op zoek naar een nieuwe locatie in 's-Hertogenbosch ­ wilden echter zelf kunnen bepalen aan welke kwaliteitseisen hun kantoren moeten voldoen. Daarom hebben ze de krachten gebundeld. 'Twee jaar geleden heb ik samen met Jeannot Evers van BDO `s- Hertogenbosch het initiatief genomen voor deze nieuwe manier van huren. Het gebouw is nog niet gerealiseerd, maar tot op heden zijn we uiterst tevreden over de gang van zaken en de opzet. We zijn hierdoor niet overgeleverd aan wat de markt denkt dat goed voor ons is. Wij als huurders krijgen de kwaliteit en de locatie die we willen: Pettelaarpark is kwalitatief gezien in onze optiek het meest bewezen kantorenpark in Brabant', verklaart Hugo Cooijmans, oprichter van Ctac. Samenwerking met gemeente
De gemeente 's-Hertogenbosch heeft een traditie van nauwe afstemming met het lokale bedrijfsleven. Na de gemaakte keuze voor locatie Pettelaarpark door Ctac en BDO is dan ook een intensieve en constructieve samenwerking met de gemeente 's-Hertogenbosch op gang gekomen. Heel Pettelaarpark is in feite het resultaat van een intensieve publiekprivate samenwerking. Daarbij houdt de stad vast aan een langetermijnvisie waarbij men zuinig is op de grond en selectief bedrijven faciliteert om te groeien.
Wethouder Bert Pauli: 'Het initiatief van de Bossche bedrijven BDO en Ctac past in deze visie en wordt door ons gestimuleerd. Ctac en BDO zijn als zakelijke dienstverleners in respectievelijk ICT en Accountancy toonaangevende bedrijven in onze stad met meer dan 21.000 arbeidsplaatsen in deze sectoren. Bovendien past bijvoorbeeld een bedrijf als Ctac in het profiel van 's-Hertogenbosch als ICT- stad. Diverse afdelingen van de gemeente hebben daarom vanaf de start tot aan de realisatie van de plannen intensief samengewerkt met beide bedrijven om het kantoorpand op de gewenste locatie invulling en gestalte te geven. De locatie is een eersteklas zichtlocatie aan de onlangs opgeleverde nieuwe en verbrede snelweg A2'.
Eerste fase projectontwikkeling
Verenigd in de Stichting Pettelaarpark 5216 is de eerste fase van de projectontwikkeling door Ctac en BDO zelf uitgevoerd. Daarin bijgestaan door Peak Development selecteerden zij een locatie en formuleerden nauwkeurig alle kwaliteitseisen. Adviseur Jaap van der Wijst van Peak Development: 'Denkend vanuit de functionaliteit, de technische specificaties van de kantoorvloeren en een gepaste "corporate identity" aan de snelweg A2 is dit duurzame ontwerp tot stand





gekomen. Uiteraard met oog voor de marktconformiteit in verband met de eindbelegging.'
Modern en duurzaam kantoorgebouw
Het resultaat van deze inspanningen en de samenwerking met de gemeente 's- Hertogenbosch is een ontwerp voor een modern maar tijdloos kantoorgebouw van 12.600 m2 bruto vloeroppervlak met 420 parkeerplaatsen, gunstig gelegen langs uitvalwegen. 'De compositie met twee gebouwen van zeven lagen op een plint met het enorme overstek aan de snelweg A2 maakt voor BDO en Ctac een krachtig gebaar', vertelt architect Adam Smit van ZZDP Architecten. De parkeeroplossing is ingebed in het landschap, zodat het gebouw vanaf de A2 zichtbaar is, maar niet de auto's voor de deur. BDO en Ctac hebben bewust ingezet op duurzaamheid van 'hun' kantoorpand.
De duurzaamheid is gewaarborgd door een aantal maatregelen, zoals warmte/koude opslag in de bodem, groene daken met aanvullende waterberging en diverse maatregelen om het elektriciteitsverbruik te reduceren. Ook lopen BDO en Ctac vooruit op regelgeving die nog gaat komen: het gebouw krijgt een hoge thermische isolatie van de buitenschil. Hiermee zullen primaire energieverliezen beperkt blijven. Tot slot is het gebouw omringd door een houtwal ten behoeve van de subtiele inpassing in de omgeving. Deze houtwallen waren vroeger zeer gangbaar in het Brabantse landschap en bieden ruimte aan flora en fauna.
Huurovereenkomsten

Kwantes & van Hove Vastgoedconsultants uit Utrecht begeleidde BDO en Ctac bij het (huur)transactieproces en de structurering van het partnership met VolkerWessels voor het te realiseren project. De belangen van alle betrokken partijen en huurders BDO en Ctac zijn zorgvuldig vastgelegd in huurovereenkomsten, ontwikkelingsovereenkomsten en overeenkomsten voor de verdere ontwikkeling en realisatie van het nog te bouwen kantoorpand. Mark van Hove van Kwantes & van Hove: 'De belangen van de huurders ten aanzien van het nog te realiseren product en de daarmee samenhangende huurovereenkomsten die voor lange tijd worden aangegaan, vragen vanuit het perspectief van het gebruik, voor nu en in de toekomst, om de grootste nauwkeurigheid en aandacht.'
Partner keuze voor realisatie project
VolkerWessels is vanaf de start van het definitief ontwerp verantwoordelijk voor de verdere uitwerking en de realisatie van de toekomstige locatie voor BDO en Ctac. Dat gebeurt op basis van het door de bedrijven opgestelde voorlopige ontwerp met inbegrip van een gedetailleerde omschrijving. De rol van BDO en Ctac is daarmee echter allesbehalve uitgespeeld. Zij blijven zeer nauw betrokken bij het definitieve ontwerp en realisatieproces. Deze vernieuwende aanpak is BDO en Ctac bijzonder goed bevallen en wordt wellicht door BDO ook op andere locaties doorgevoerd. 'Door het fijnmazige kantoornetwerk van BDO hebben wij jaarlijks minimaal één verhuizing. Wij hebben de afgelopen jaren veel geleerd en zien dat deze aanpak het meest aansluit bij onze organisatie en bij onze wensen op het gebied van huisvesting', zegt Bob Marks van BDO.





Over BDO
BDO Accountants & Adviseurs verleent vanuit vestigingen in heel Nederland en met ruim 2.000 professionals diensten op het gebied van accountancy, belastingadvies en consultancy. BDO richt zich met name op het Nederlandse middenbedrijf en is sterk in de advisering aan groeiende ondernemingen en familiebedrijven. BDO maakt deel uit van BDO International, dat wereldwijd actief is met meer dan 1100 vestigingen in ruim 110 landen. Voor meer informatie: www.bdo.nl.
Over Ctac
Ctac is ICT-dienstverlener gespecialiseerd in ERP-oplossingen. Activiteiten bestaan uit implementatie, integratie en beheer van o.a. SAP- en Microsoft- systemen en hiervan afgeleide activiteiten, zoals systeemupgrades en systeemoptimalisaties. De onderneming is SAP Gold Partner en Microsoft Gold Partner in Nederland en België. Bovendien is Ctac de grootste SAP reseller in Nederland voor middelgrote ondernemingen. Tot de klantenkring behoren ongeveer 600 organisaties van elke bedrijfsgrootte en in uiteenlopende branches. Per ultimo 2009 had Ctac 465 medewerkers in dienst. Ctac is actief in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk; het hoofdkantoor is gevestigd in 's-Hertogenbosch. Het bedrijf is genoteerd aan Euronext Amsterdam (ticker: CTAC). Voor meer informatie: www.ctac.nl.
Over Peak Development
Peak Development is gevestigd in Amsterdam en treedt op als ontwikkelaar namens gebruikers, beleggers en ontwikkelaars. Peak Development staat voor hoogwaardige, duurzame en kwalitatieve ontwikkelingen met oog voor de stakeholders.
Over Kwantes & van Hove Vastgoedconsultants
Kwantes & Van Hove Vastgoedconsultants is gevestigd in Utrecht en adviseert ondernemingen bij locatie- en vastgoedvraagstukken en biedt vaktechnische en commerciële ondersteuning bij het realiseren van vastgoedtrajecten. Over ZZDP Architecten
ZZDP Architecten, opgericht in 1954, is een gerenommeerd architectenbureau uit Amsterdam. Zowel kantorenbouw als woningbouw behoren tot de orderportefeuille. ZZDP Architecten staat heden ten dage onder leiding van Joris Deur en Adam Smit.
Over VolkerWessels
VolkerWessels is een bouwconcern dat zich richt op het ontwerpen, ontwikkelen, realiseren en beheren van bouwprojecten. Het zwaartepunt van de werkzaamheden ligt in Nederland. Daarnaast zijn er vestigingen in o.a. België, Duitsland, Het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Canada.






Noot voor de redactie (