Politie Twente

Persbericht Politie Twente 14 mei 2010

Jan Camphuis: 053-4555350

Stand van zaken in onderzoek familiedrama

Enschede

Naar aanleiding van een uitgebreid ingesteld onderzoek is ondertussen meer duidelijkheid gekomen over het familiedrama, dat donderdagavond 13 mei in Enschede plaatsvond.

Zoals al eerder gemeld werd donderdagavond rond 23.00 uur bij de politie gemeld dat er in een woning aan de Utrechtlaan in Enschede werd geschoten, waarbij naar later bleek vier slachtoffers waren te betreuren. Toen politiemensen ter plaatse kwamen werden nog schoten gehoord, daarna werd het stil en gingen zij de woning in. In de woning troffen zij twee vrouwen en twee kinderen die mogelijk getuige waren geweest van het incident. De beide vrouwen en de twee kinderen werden overgebracht naar het bureau waar een verklaring van hen is opgenomen. Er is slachtofferhulp voor hen geregeld. De slachtoffers zijn een vrouw van 32 jaar uit Enschede, een 29-jarige mevrouw uit Oldenzaal en haar twee kinderen, een meisje van 11 en een jongen van 9 jaar.

In de woning werden de lichamen aangetroffen van een jongetje, van twee vrouwen en van een man. Uit een eerste onderzoek bleek het te gaan om een 33-jarige man uit Enschede, twee vrouwen van 18 en 35 jaar en een 9-jarige jongetje, de zoon van de 35-jarige vrouw. Duidelijk werd dat de twee vrouwen en het jongetje in de woning aan de Utrechtlaan verbleven. Dit was niet het woonadres van de 33-jarige man.

Uit onderzoek is komen vast te staan dat de beide vrouwelijke slachtoffers en het 9-jarig zoontje van een van hen van Braziliaanse afkomst zijn. De 33-jarige is van Italiaanse afkomst maar is in Nederland geboren. De twee vrouwen en de twee kinderen die ook in de woning waren zijn ook van Braziliaanse afkomst. Door de politie is ook onmiddellijk gestart met een uitgebreid forensisch onderzoek in zowel de woning aan de Utrechtlaan als in de woning van de 33-jarige man. Ook is in de loop van vrijdagmorgen de 14e mei begonnen met een buurtonderzoek. Uit dit buuronderzoek is duidelijk geworden dat de 33-jarige eerder op de avond een aantal keren aan de Utrechtlaan is geweest en daarbij richting de woning van de slachtoffers iets heeft geroepen. Hiervan is geen melding gedaan bij de politie.

Uit de eerste onderzoeken is komen vast te staan dat de 33-jarige man en de 35-jarige vrouw al een aantal jaren een relatie met elkaar hadden. De 33-jarige is niet de vader van het 9-jarig jongentje, zijn vader verblijft in Brazilië. Gedurende de relatie van de twee is het een aantal keren tot problemen in de relationele sfeer gekomen. Problemen waarbij de politie bemiddelend is opgetreden en daardoor heeft getracht tot een oplossing te komen. In april van dit jaar werden de problemen heftiger wat op 4 mei jl. leidde tot een aangifte van de 35-jarige mevrouw tegen de 33-jarige. Hij zou haar hebben bedreigd. Hierop is de 33-jarige door de politie aangehouden maar na 2 dagen, op 6 mei, in overleg met justitie weer op vrije voeten gesteld.

Door de hoofdofficier van justitie is nu aangegeven dat er diepgaand en zorgvuldig uitgezocht gaat worden of er in het voortraject bij politie en justitie de juiste beslissingen zijn genomen. Beslissingen met betrekking tot het feit dat de 33-jarige op 6 mei in vrijheid is gesteld. "In het licht van wat we nu weten, gaan we kijken of dat een goede beslissing was", aldus waarnemend hoofdofficier W. Tomesen.