KNHS

Nederland stelt ernstig teleur in Meydan FEI Nations Cup 14 mei 2010
Vincent Voorn - Alpapillon-Armanie

LA BAULE (KNHS) - Het Oranje kwartet heeft tijdens de openingswedstrijd van de Meydan FEI Nations Cup competitie zwaar teleurgesteld. Het Nederlandse team slaagde er zelfs niet in om zich voor de tweede ronde te plaatsen. Met een score van twaalf strafpunten liet Nederland alleen debutant Polen achter zich en de ruiters moest vanaf de tribune toezien hoe Frankrijk de wedstrijd wist te winnen.

Het was een vreemde wedstrijd, waarin 14 van de veertig starters foutloos wisten te blijven, waaronder ook Vincent Voorn (Dinteloord) met de als vanouds springende schimmel Audi's Alpapillon-Armanie. Dit optreden was feitelijk het enige lichtpuntje voor Nederland gedurende deze wedstrijd. De meest teleurstellende prestatie werd geleverd door de twee weken geleden kampioen van Nederland geworden Gerco Schröder met zijn schimmel Eurocommerce New Orleans. Maar liefst driemaal tikte het paard een paal uit de ondersteunende lepels en daarmee zorgde Gerco voor de te schrappen prestatie. Harrie Smolders (Hooge Mierde) had de pech dat zijn Exquis Walnut de Muze een balkje aftikte, terwijl Piet Raijmakers jr. (Asten) met Van Schijndel's Rascin twee maal een springfout diende te noteren.

Toch voert het te ver om te stellen dat de Nederlandse ruiters in de Franse badplaats een wanprestatie hebben geleverd. Na de eerste manche hadden drie landen - de USA, Frankrijk en Groot-Brittannië - de leiding in handen met vier strafpunten. Dan volgden de verrassend sterk acterende Spanjaarden met vijf strafpunten, gevolgd door Zweden, Zwitserland, Ierland en Duitsland met acht strafpunten. In dat geweld om één of twee foutjes vond Nederland het geluk niet aan zijn zijde en is daardoor in acuut degradatiegevaar gekomen.

Dit jaar maken tien landen deel uit van deze Nations Cup en volgend jaar nog maar acht. Om toch de instroom van twee landen te garanderen vanuit de Promotional League dienen dit jaar maar liefst vier landen te degraderen.
Bondscoach Rob Ehrens bleek gisteren op de persconferentie over een vooruit ziende blik te beschikken. "Ik heb altijd geroepen dat we in La Baule direct een goed resultaat neer willen zetten. Dat is nooit gelukt, daarom zeg ik nu maar dat we een teleurstellende prestatie zullen gaan leveren". Dat hij deze opmerking maakte had er alles mee te maken dat hij hoopte dat zijn verwachtingen net als voorgaande jaren niet uit zouden komen.

Uiteindelijk won Frankrijk de wedstrijd, omdat zij aan hun totaal van vier strafpunten uit de eerste manche in de tweede niets hoefden toe te voegen. Europees Kampioen Kevin Staut had wel de druk om een foutloze ronde neer te zetten met Kraque Boom, om op die wijze een barrage met de Amerikanen te ontlopen. Kraque Boom liet alle palen liggen en het barstensvolle ruiterstadion van La Baule ontplofte. De Amerikanen werden tweede, mede omdat in beide manches Sapphire, het toppaard van McLain Ward, in beide manches tegen een springfoutje aanliep. Duitsland en Groot-Brittannië eindigden op de gedeelde derde plaats en dat was van de Britten toch een verrassende prestatie, temeer omdat zij vorig jaar pas na een uitspraak van het CAS aan degradatie uit deze reeks wisten te ontsnappen. Spanje, debuterend in deze competitie, eindigde verrassend op een vijfde plek.

Het parcours kenmerkte zich door lange lijnen en de hoogte van de hindernissen was niet extreem. Ook de moeilijkheidsgraad was beperkt, wat mede duidelijk wordt uit het feit dat van de 40 starters slechts vier combinaties tegen drie of meer springfouten aanliepen, en slechts drie wisten het parcours niet binnen de tijd af te leggen. De lange lijnen in het parcours werden het duidelijkst geïllustreerd door de sloot. Op de gehele diagonaal die in La Baule zeker 125 meter lang is lag alleen deze sloot en dat is hoogst ongebruikelijk, want vaak proberen de parcoursbouwers juist voor of achter deze sloot hindernissen zo te situeren dat daarop fouten kunnen worden gemaakt.

De gezichten van de Nederlandse kolonie stonden somber toen de tweede manche zonder hen van start ging. Bondscoach Rob Ehrens wilde er kort over zijn. "Het is niet goed genoeg. We begonnen ijzersterk met een voortreffelijke ronde van Vincent Voorn en de rit van Piet Raijmakers was ook niet slecht. Harrie had echt pech dat zijn paard Exquis Walnut de Muze net met zijn hoef boven op de allerlaatste paal van de driesprong tikte, die daardoor naar beneden viel. Gerco begon heel sterk, maar kon het aan het einde niet volhouden. Daarnaast werd er op het zeker niet zware parcours ongelooflijk goed gesprongen en wij deden het helaas net iets minder goed. Dat is verschrikkelijk zuur. Ik heb steeds gezegd dat dit jaar voor ons een uitermate moeilijk jaar zou worden, en dat is in deze eerste wedstrijd nog eens heel helder geworden. Ik ga niet zeuren over de paarden zoals Tomboy en Springtime, die het afgelopen jaar verkocht zijn. Die hebben we niet meer en daar mee uit. Maar duidelijk is wel dat we nu vanaf de eerste wedstrijd al direct in degradatiegevaar verkeren. Hopelijk vinden we nog een paar puzzelstukjes en krijgen we die op de goede plek", aldus de anders altijd optimistische bondscoach.

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Meer info zie: www.labaule-cheval.com

Uitslag Meydan FEI Nations Cup La Baule:


1) Frankrijk 4 = 10 punten

2) USA 8 = 7 punten

3) Duitsland 12 = 5,5 punten
3) Groot-Brittannië 12 = 5,5 punten
5) Spanje 14 = 4 punten
6) Ierland 16 = 3 punten
7) Zwitserland 17 = 2 punten
8) Zweden 17 = 1 punt
Niet startgerechtigd in tweede omloop:
9) Nederland 12 = 0 punten

- Vincent Voorn (Dinteloord) - Audi's Alpapillon-Armanie - 0
- Piet Raijmakers jr. (Asten) - Van Schijndel's Rascin - 8
- Harrie Smolders (Hooge Mierde) -Exquis Walnut de Muze - 4
- Gerco Schröder (Tubbergen) - Eurocommerce New Orleans - (12) 10) Polen 20 = 0 punten

Kalender 2010:

28 mei - Rome (Ita)

4 juni - Sankt Gallen (Zwi)
18 juni - Rotterdam (Ned)
9 juli - Falsterbö Zwe)
15 juli - Aken (Dui)
30 juli - Hickstead (Eng)
6 augustus - Dublin (Ier) - finale

Foto Vincent Voorn met Alpapillon-Armanie door: www.melissen.net