Ingezonden persbericht

Piratenpartij Nederland

14 mei 2010

Piratenpartij negeert moratorium Den Haag
Piraten zetten campagne voort

DEN HAAG, 14 mei 2010 - De Piratenpartij voelt niets voor een opschorting van haar verkiezingscampagne. De geplande campagneactiviteiten van de partij zullen gewoon doorgang vinden. De partij, die streeft naar een vrije informatiesamenleving, negeert daarmee het tijdelijke moratorium op campagneactiviteiten.

De politieke partijen in de Tweede Kamer schortten woensdag hun campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen van 9 juni op na de vliegramp in Tripoli. De Nederlandse Piratenpartij volgt deze keuze niet. Lijsttrekker Samir Allioui (27) verklaart: "Hoezeer we ook begaan zijn met de slachtoffers en nabestaanden, wij laten ons niet door Den Haag forceren om mee te doen aan deze symboolpolitiek. Massaal over elkaar heen vallen om te roepen dat je je campagne stillegt is óók een vorm van campagnevoeren. Gevestigde partijen zijn desondanks de campagnestop nog steeds in de media te bewonderen. Wij zijn echter een jonge beweging die nog voor dat soort aandacht moet knokken. Daarnaast is de beslissing om de campagne stil te leggen, gemaakt door slechts 10 van de 18 partijen die meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen. De 10 partijen die al in Den Haag zitten."

Speerpunten van de Piratenpartij zijn het delen van cultuur en informatie door het auteursrecht en het octrooisysteem te hervormen. Ook wil de partij burgerrechten in het digitale tijdperk waarborgen, met name privacy. De partij wijst er op dat er jaarlijks vele slachtoffers vallen door onnodig dure medicijnen. Deze medicijnen zijn zo duur omdat bedrijven patenten misbruiken voor winstbejag, zo stelt de partij. "Het is gewoon hypocriet om de ogen te sluiten voor slachtoffers die je wel kunt helpen en dan over elkaar te buitelen over een gebeurtenis die, hoe afgrijselijk ook, voltrokken is en waar wij niets meer aan kunnen doen," aldus Arend Lammertink, Tweede Kamerkandidaat voor de Piratenpartij, verwijzend naar de vliegramp in Libië.

De internationale Piratenpartij is in 2006 ontstaan in Zweden en is inmiddels vertegenwoordigd in meer dan veertig landen over de hele wereld. In 2009 ontving de Zweedse Piratenpartij ruim 7% van de stemmen en behaalde daarmee twee zetels in het Europees Parlement. Ook in Duitsland zijn inmiddels twee zetels in de gemeenteraad van Aachen en Münster bezet door piraten. De Nederlandse Piratenpartij hoopt bij de Tweede Kamerverkiezingen het nationale verkiezingssucces van de Duitse Piratenpartij te evenaren, wat zich in Nederland zou vertalen naar drie à vier zetels.

##



Ingezonden persbericht