Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

's-Hertogenbosch, 25 februari 2010

Bosschenaren VIP's van Jheronimus Bosch 500

Tijdens de culturele meerjarige manifestatie Jheronimus Bosch 500 is de Bosschenaar VIP. In het kader van Het Visioen van de Stad worden voor de Bosschenaren grote en kleine evenementen geïnitieerd, waarbij zij een cruciale rol in de uitvoering spelen. De inwoners van de stad zitten tijdens Jheronimus Bosch 500 -vaak letterlijk- vooraan. Het Visioen van de Stad is een onderdeel van het programmatische drieluik van de manifestatie, waarmee de 500e sterfdag (in 2016) van Nederlands belangrijkste schilder uit de late-middeleeuwen wordt herdacht, is opgebouwd. De andere onderdelen zijn het Visioen van de Fantasie (beeldende kunst, podiumkunst en cultuur) en het Visioen van het Verstand (onderzoek en educatie).

In de persconferentie die vanmiddag werd gegeven lichtte Ad 's-Gravesande, intendant van de stichting Jheronimus Bosch 500, de rol toe die de inwoner van 's-Hertogenbosch vervult in het programma van 2010. "De activiteiten in het kader van het Visioen van de Stad bieden gelegenheid om niet-professionele kunstbeoefenaars tot deelname aan te zetten en een groter publiek te binden aan cultuur", aldus 's-Gravesande. Maaike Verberk, projectleider van het Visioen van de Stad voegt hieraan toe: "Met de manifestatie wil de stichting de betrokkenheid vergroten van de Bosschenaar bij Jheronimus Bosch, zijn werk en zijn leven".

Bosch Diner
De manifestatie Jheronimus Bosch 500 gaat 16 mei a.s. van start met het Bosch Diner, als het eerste evenement in het kader van Visioen van de Stad. Boeren, burgers en buitenlui genieten in de openlucht van een op de voedingsgewoonten uit de tijd van Jheronimus Bosch geïnspireerde maaltijd. De koks zijn wijkbewoners die met hun wijkteam strijden om de titel Beste Bossche Wijkkoks 2010. De gerechten worden aan lange tafels op de Markt geserveerd, in de sfeer van De Lakenmarkt, een schilderij dat enkele decennia na de dood van Bosch is geschilderd.

Overige activiteiten Visioen van de Stad
Naast het Bosch Diner organiseert de stichting Jheronimus Bosch 500 ook de Bosch Parade, een optocht van kunstzinnige vaartuigen over de karakteristieke Binnendieze (18, 20, 23, 25 en 27 juni). Om inwoners te activeren biedt de stichting ook adviserende en financiële ondersteuning voor initiatieven van Bosschenaren zelf. Zij kunnen hun ideeën voor een (laagdrempelig) cultureel project toetsen tijdens een tweewekelijks spreekuur op het bureau van de stichting aan de St. Jorisstraat 12, te 's-Hertogenbosch (tel. 073 687 56 90). De voorstellen moeten vanzelfsprekend aan een aantal criteria voldoen, waaronder originaliteit en praktische realiseerbaarheid. De bijdrage voor uitvoering van een plan ligt tussen E 500,- en maximaal E 5000,-. In 2016 herdenkt 's-Hertogenbosch dat Jheronimus Bosch 500 jaar geleden overleed. Dat jaar vormt het hoogtepunt van de manifestatie Jheronimus Bosch 500, maar al vanaf 2010 wordt er jaarlijks een speciaal samengesteld programma aangeboden, waarin beeldend kunstenaars, filmmakers, bewoners, academiestudenten, dansers, musici, kunsthistorici en culturele instellingen zich laten inspireren door de creativiteit van Nederlands belangrijkste schilder uit de Middeleeuwen.

Jheronimus Bosch 500 is een grensverleggende, duurzame, internationale publieke manifestatie die de inwoners van de stad, dagbezoekers, kenners en kunstliefhebbers, wetenschappers en bewonderaars uit de hele wereld wil aanspreken.

Noot voor de redactie,