Ingezonden persbericht


What you see is what you get ??

Lezing door kunstrecensent Anne Berk
in het Mondriaanhuis

zondag 16 mei 16.30 uur

PERSBERICHT

28-04-2010

Zondag 16 mei om 16.30 uur geeft kunstrecensent Anne Berk een lezing in het Mondriaanhuis met de titel What you see is what you get? Het Mondriaanhuis organiseert deze lezing in het kader van de tentoonstelling Martha Scheeren verbindt... met werk van de kunstenaars Martha Scheeren, Agnes Martin en Kees Visser.

'What you see is what you get' zei de bekende minimalistische schilder Frank Stella. Eindelijk leek de schilderkunst bevrijd van alle ballast, een zuiver destillaat van vorm en kleur. Maar kan dat eigenlijk? Wat zien wij eigenlijk als wij kijken naar kleur? En hoe gaan Mondriaan en erflaters als Martha Scheeren, Kees Visser en Agnes Martin daarmee om?

zaaloverzicht met werk van Martha Scheeren, Kees Visser en Agnes Martin

Anne Berk, kunstrecensent (Financieel Dagblad en Kunstbeeld) en auteur, over deze lezing: In deze bespreking tasten wij naar het fenomeen kleur en daarbij schieten woorden hopeloos tekort. Hoeveel schakeringen van rood zijn er? En hoeveel, of hoe weinig woorden hebben wij daarvoor? Je kunt kleur beschouwen als objectief natuurkundig verschijnsel. Je kunt je afvragen hoe je die immateriële kleur kunt vangen met concrete pigmenten en smeuïge verf op een stukje stof dat om vier latjes is gespannen. En je kunt stil staan bij de wijze waarop kleur zich in de natuur aan ons voordoet. Bloed is rood. De hemel is blauw. Die objectieve gegevens zijn omgeven door een web van subjectieve, menselijke emoties en dat drukt zijn stempel op de manier waarop wij kleur ervaren, en haar vormgeven in de kunstgeschiedenis. Kleur lijkt eenvoudig, maar kleur is complex. Een mysterie. En dat maakt dit een onuitputtelijk onderwerp. Wie is er bang voor rood, geel en blauw?"

Kunst ontstaat vanuit het verlangen de wereld te vatten in een beeld, om haar te kunnen be-vatten. Kunst houdt ons een spiegel voor. Kunst is een VraagTeken. Wat heeft zij ons te vertellen? Die vraag staat centraal in de vele artikelen en educatieve activiteiten voor KunstNaderBekeken en MyFirstArtCollection van Anne Berk (zie www.anneberk.nl).

"Kunst is voor mij een onuitputtelijke bron van ervaringen. Ik reis stad en land af voor de kunst. Het is een soort pelgrimstocht die mijn zintuigen scherpt en mijn geest wakker houd en soms wordt ik overvallen door een gevoel van geluk. Gaat u mee?"

zaaloverzicht met werk van Kees Visser

De lezing What you see is what you get?? is gratis toegankelijk, u betaalt wel gewoon entree voor het museum. (¤5 volwassenen, Museumkaart gratis, tot 18 jaar gratis). We verzoeken u te reserveren voor deze lezing want vol is vol. U kunt een email sturen naar info@mondriaanhuis.nl met uw naam en opgave van aantal personen.

zaaloverzicht met werk van Martha Scheeren

Programma zondag 16 mei:
Lokatie Mondriaanhuis, Kortegracht 11 te Amersfoort 16.00 uur binnenkomst
gelegenheid de tentoonstelling te bezoeken
16.30 uur aanvang van de lezing door Anne Berk

U bent van harte welkom!
Parkeren kan in Parkeergarage Koestraat, centrum van Amersfoort.

/////// einde bericht ///////