Landschap Noord-Holland

Persbericht

Heiloo, 4 mei 2010

Vogels van de landgoederen bij Heemstede
Ga eens op stap met de boswachter van Landschap Noord-Holland

De landgoederen Leyduin, Oud Woestduin en Vinkenduin bestaan al honderden jaren. Veel vogelsoorten voelen zich prettig in de hoge, oude bomen die er groeien. U kunt dat met boswachter Peter de Jong van Landschap Noord-Holland op zondag 16 mei van 10.00-11.30 uur zelf ervaren.

Nu de bomen weer in blad staan is het soms moeilijk om ze te zien te krijgen. Maar gelukkig laten ze zich in de broedtijd dikwijls horen. Zoals de tuinfluiter en de zwartkop. Twee soorten die mooi kunnen zingen. Met een beetje geduld krijgen we de vogels ook onder ogen. Misschien ook wel de appelvink met z'n opvallend grote snavel. Hij kan er zelfs kersenpitten mee kraken! Spechten hebben in de loop van de jaren al heel wat holen in de bomen gemaakt. Ze broeden er zelf, maar ook andere soorten maken er dankbaar gebruik van. We gaan ook op zoek naar de buizerd, een imposante roofvogel. Hij is vooral in de buurt van bosranden te vinden. Deze vogel zweeft door de lucht en maakt cirkelvormige bewegingen om zo een prooi te kunnen vinden. Hij jaagt op muizen en mollen, maar ook op wormen, insecten, kikkers en padden. En als er weinig dieren zijn te vinden neemt hij genoegen met aas.

Zin om mee te gaan? Aanmelden is noodzakelijk en kan bij de InformatieWinkel van Landschap Noord-Holland, tel.088-0064455. De kosten bedragen ¤ 6,50, Beschermers van Landschap Noord-Holland betalen ¤ 3,50 en kinderen tot 12 jaar ¤ 2,50. We verzamelen op het parkeerterrein van Leyduin aan de Manpadslaan 2 op de grens van Heemstede en Vogelenzang. Het ligt 2 km ten zuiden van NS station Heemstede/Aerdenhout, aan de westzijde van de Leidsevaart. Wij raden u af uw navigatiesysteem te gebruiken. Meer informatie op www.landschapnoordholland.nl. Alle buitenactiviteiten in Noord-Holland staan op www.natuurwegwijzer.nl