Gemeente Wijdemeren


Verwacht: processierupsen

Ook dit jaar verwacht de gemeente ongewenst bezoek van de eikenprocessierups.
Ziet u een nest met rupsen? Meld dit dan bij het servicemeldpunt: (035) 65 59 555.

De rups komt al jaren in de maanden mei, juni en juli in s-Graveland, Kortenhoef en Loosdrecht voor. Wie met de brandharen in contact komt kan na enige uren last krijgen van jeuk, branderigheid, roodheid, pijn en zwelling. De rupsennesten bevinden zich onderaan de stammen van eiken of hangen onderin de zware zijtakken. Ga niet op de grond zitten bij een eikenboom met spinsels op de stam.

Bestrijding
Het bestrijden van de rups is het makkelijkst in een zo vroeg mogelijk stadium. Meld daarom ieder nest bij het servicemeldpunt (035) 65 59 555, ook als het op particulier terrein is. Het is belangrijk nauwkeurig de locatie van de boom door te geven. De gemeente laat in samenwerking met Natuurmonumenten de nesten dan zo snel mogelijk verwijderen.

Jeuk, roodheid en pijn?
Na onverhoopte aanraking met rupsen of brandharen kunt u het best huid of ogen afspoelen met water. Vermijd wrijven en krabben zoveel mogelijk. Klachten verdwijnen meestal binnen twee weken. Een zachte crème met kamfer of menthol kan verlichting bieden. Neem bij ernstige klachten contact op met uw huisarts of GGD, telefoon (035) 69 26 222.

(16-05-2010)