Politie Noord-Holland-Noord

Berichten van zondag 16 mei

Alkmaar, 16-05-2010 o 13.00 uur

Brandstichting
Zwaag, zaterdag 15 mei
Op zaterdagmorgen omstreeks 00.05 uur zag een getuige dat een personenauto in brand stond op de Korenbloem in Zwaag, ter hoogte van de Opgang. De gewaarschuwde brandweer kon niet voorkomen dat de auto geheel uitbrandde. Een directe brandsoorzaak werd niet gevonden. De personenauto, een zwarte Opel Zafira, bleek een dag eerder te zijn gestolen vanaf het Bertus Aafjeshof in Hoorn. Mede in verband met de diefstal sluit de politie brandstichting niet uit.

Inbraak in woning
Zwaag, zaterdag 15 mei
Op zaterdagmorgen werd tussen 00.00 en 03.35 uur ingebroken in een woning aan de Akkerwinde in Zwaag. De bewoner had juist nog buiten staan roken toen hij zijn zoontje hoorde die wakker was geworden. Hij liep naar de slaapkamer van het kind en bleef vervolgens enkele uren boven. De voordeur zat in die tijd wel dicht maar niet op het nachtslot.
Toen de bewoner weer in de woonkamer kwam zag hij dat er was ingebroken. Een plasmaTV was van de muur genomen. Ook bleek een sleutelbos te zijn verdwenen met de autosleutel. De auto, die naast de woning stond, bleek ook weg te zijn. Het gaat daarbij om een bordeauxrode Opel Astra met kenteken NZ-RD-45.
Later in de nacht, om 05.45 uur, vond de politie de gestolen auto terug op de Larix in Hoorn. De politie zette een diensthond in die de man verscholen in een tuin terugvond. Het ging om een 29-jarige man uit Hoorn die een deel van de buit nog bij zich had. De man werd aangehouden en voor verhoor overgebracht naar het politiebureau.

Inbreker aangehouden
Alkmaar, zaterdag 15 mei
Op zaterdagavond omstreeks 20.40 uur zagen buurtbewoners een man een achtertuin bij een woning binnengaan, waarbij hij de tuindeur mogelijk had geforceerd. Toen de buurtbewoners gingen kijken, ging de man er vandoor. Hij kon echter worden gepakt en ter plaatse worden vastgehouden tot de politie kwam. De verdachte bleek een 35-jarige Alkmaarder te zijn. Hij werd overgebracht naar het politiebureau voor verhoor. Op de plaats waar de man werd vastgehouden werd inbrekersgereedschap gevonden.

Diefstal auto
Bovenkarspel, zondag 16 mei
In de nacht van zaterdag op zondag, tussen 21.00 en 09.00 uur werd vanaf de Trechter in Bovenkarspel een auto ontvreemd. De auto stond geparkeerd voor een woning op de rijbaan. Het ging om een grijze Toyota Avensis met kenteken 23-XJ-ZZ.

Beroving
Den Helder, vrijdag 14 mei
Op vrijdagmiddag omstreeks 15.00 uur werd op de Geulstraat in Den Helder een 72-jarige vrouw uit Den Helder beroofd. De vrouw fietste langs de Geulstraat toen er twee mannen op haar af kwamen lopen. De mannen trokken de vrouw van haar fiets en gingen er met een van de fietstassen vandoor. Een getuige volgde de verdachten en zag dat zij een stukje verderop een woning ingingen. Toen de politie ter plaatse kwam, bleken de mannen inmiddels te zijn verdwenen. Op basis van het opgegeven signalement werd later een 19-jarige Nieuwedieper aangehouden. Hij werd voor verhoor overgebracht naar het politiebureau.

Overval op woning
Alkmaar, vrijdag 14 mei
Op vrijdagavond omstreeks 22.50 uur werd een gewapende overval uitgevoerd op een woning aan de Frederik Hendriklaan in Alkmaar. Toen er aan de voordeur gebeld werd, deed de 89-jarige bewoner open. Voor de deur stonden twee mannen die een gesprek met hem aangingen. Toen de bewoner het niet vertrouwde en de deur dicht wilde doen, werd deze door de mannen opengeduwd. De bewoner werd vervolgens bedreigd met een mes. Uit de woning werd een geldkistje ontvreemd met daarin wat paperassen en een klein geldbedrag. Toen de bewoner hard om hulp begon te roepen, gingen de mannen er vandoor. De bewoner liep bij de overval een lichte verwonding aan een hand op.
Eventuele getuigen van de overval worden verzocht contact op te nemen met de politie in Alkmaar, tel.nr. 0900-8844 (lokaal tarief) of via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.

Steekpartij
Alkmaar, zaterdag 15 mei
Op zaterdagavond omstreeks 20.25 uur kreeg de politie en melding van een steekpartij op de Bevelandstraat in Alkmaar. Hier bleek een 52-jarige man met een mes gestoken te zijn door een hem bekende 50-jarige man uit Alkmaar. Het slachtoffer had daarbij een verwonding opgelopen aan zijn arm. Bij het opnemen van de aangifte hoorde de 23-jarige zoon van het slachtoffer wat er gebeurd was. Hij rende weg in de richting van de woning van de verdachte om verhaal te halen. Onderweg zag de politie dat hij een mes te voorschijn haalde. Hij werd hierop aangehouden. Het mes werd in beslag genomen. De politie ging vervolgens naar de woning van degene die met het mes gestoken had. Ook deze persoon werd aangehouden. De politie onderzoek de toedracht van het incident.

Hennepafval
Den Helder, zaterdag 15 mei
Op zaterdagmorgen vonden passanten langs de Jan Verfailleweg in Den Helder een grote stapel plastic vuilniszakken. Het bleek te gaan om zestien zakken met afval van een hennepplantage. Het afval wordt door de gemeente opgeruimd.

Auto op feestterrein
Tuitjenhorn, zaterdag 15 mei
Op zaterdagmorgen omstreeks 02.25 uur was de organisatie van Springpop aan het opruimen op het feestterrein aan de Oostwal in Tuitjenhorn. Naast de organisatie was er niemand meer aanwezig. Plotseling kwam een BMW personenauto het terrein oprijden. De bestuurder scheurde direct door naar de ijsbaan, waar hij al spinnend rondjes reed. Toen een van de organisatoren van het evenement naar de auto toeliep, stuurde de bestuurder in zijn richting en gaf gas. De man moest opzij springen om te voorkomen dat hij aangereden zou worden. Bewakingspersoneel noteerde het kenteken van de auto. De politie stelt een onderzoek in naar de bestuurder en de overige inzittenden van de BMW.

Meer dan vijftig km te hard
Schagen, zaterdag 15 mei
Op zaterdagmiddag vorderde de politie het rijbewijs in van een 45-jarige man uit Wieringerwaard. De man was kort daarvoor geklokt tijdens een snelheidscontrole op de Kanaalweg in Schagen. Op de weg mag maximaal 80 km per uur gereden worden. De verdachte reed echter 138 km per uur. Omdat dit meer dan 50 km te hard was, werd het rijbewijs ingevorderd. Ook kreeg de man een proces-verbaal. Broek op Langedijk, zaterdag 15 mei
Op zaterdagavond omstreeks 20.00 uur vorderde de politie het rijbewijs in van een 30-jarige man uit Broek op Langedijk. De man was kort daarvoor geklokt tijdens een snelheidscontrole op de Schagerweg in Broek op Langedijk. Op de weg mag maximaal 80 km per uur gereden worden. De verdachte reed op een motorfiets echter 131 km per uur. Omdat dit meer dan 50 km te hard was, werd het rijbewijs ingevorderd. Ook kreeg de man een proces-verbaal.

Open beenbreuk
Ursem, vrijdag 14 mei
Op vrijdagmiddag omstreeks 13.35 uur liep een 19-jarige man uit Ursem een open beenbreuk op op een stuk weiland aan de Mijzerdijk in Ursem. De man was op het land aan het crossen op een crossmotor. Vermoedelijk is hij de macht over het stuur verloren en met een been tegen de dissel van een op het weiland staande aanhangwagen gereden. De man liep daarbij een open botbreuk op. Hij werd voor behandeling overgebracht naar het Westfries Gasthuis in Hoorn.

Alcoholcontrole
Regio, zondag 16 mei
Veel aanrijdingen vinden plaats doordat een van de betrokken bestuurders alcohol heeft gebruikt. Om die reden is het controleren op alcohol in het verkeer een speerpunt van de politie. Dagelijks worden bestuurders gecontroleerd tijdens grote georganiseerde controles of gewoon tijdens politiesurveillances. Hier een opsomming van de ernstigste gevallen, waarbij de bestuurders zoveel gedronken hadden dat zij hun rijbewijs moesten inleveren.
Den Helder, zaterdag 15 mei
Op zaterdagmorgen omstreeks 04.15 uur controleerde de politie een 29-jarige man uit Den Helder in een personenauto op de Javastraat in zijn woonplaats. De man was opgevallen doordat hij steeds geen richting aangaf en hevig slingerde. De man bleek alcohol te hebben gebruikt. Hij blies 640 ug/l. Dat is bijna drie maal het wettelijk maximum van 220 ug/l. Hij kreeg een proces-verbaal en moest zijn rijbewijs inleveren. Verhuizen, vrijdag 14 mei
Op vrijdagmiddag omstreeks 16.10 uur werd op de Provincialeweg in Venhuizen een 53-jarige man uit Winkel in een personenauto gecontroleerd. De man was opgevallen doordat hij een groot deel van de breedte van de rijbaan nodig had voor zijn stuurmanskunsten. De man bleek alcohol te hebben gebruikt. Hij blies 760 ug/l, ruim drie maal het maximum van 220 ug/l. Hij kreeg een proces-verbaal en moest zijn rijbewijs inleveren.
Heerhugowaard, zaterdag 15 mei
Op zaterdagmorgen omstreeks 03.00 uur werd het rijbewijs ingevorderd van een 31-jarige man uit Heerhugowaard die op een snorfiets op de Dreef in zijn woonplaats reed. De man blies 630 ug/l, bijna drie maal het wettelijk maximum van 220 ug/l. Hij kreeg ook een proces-verbaal. Heerhugowaard, zondag 16 mei
Op zondagmorgen omstreeks 04.45 uur zag de politie een personenauto rijden op de Amstel in Heerhugowaard. De auto voerde geen verlichting en de bestuurder slingerde van links naar rechts over de rijbaan. De bestuurder, een 28-jarige Heerhugowaarder, blies 885 ug/l. Dat is bijna vier maal het maximum van 220 ug/l. Hij kreeg een proces-verbaal en moest zijn rijbewijs inleveren.
Berkhout, zondag 16 mei
Op zondagmorgen omstreeks 05.15 uur raakte een 21-jarige man uit De Goorn betrokken bij een eenzijdig verkeersongeval op de Bobeldijk in Berkhout. De man bleek alcohol te hebben gebruikt. Hij blies 590 ug/l. Omdat het hier om een beginnend bestuurder ging, waarvoor scherpere regels gelden, mocht hij niet meer dan 90 ug/l alcohol in zijn adem hebben. Hij blies derhalve ruim zes maal het voor hem geldende maximum. Hij kreeg een proces-verbaal en moest zijn rijbewijs inleveren. Bergen, zaterdag 15 mei
Op zaterdagavond omstreeks 23.50 uur werd een 60-jarige man uit Bergen in zijn woonplaats op de Joke Smitstraat gecontroleerd. De man blies 690 ug/l. Dat is drie maal het voor hem geldende maximum van 220 ug/l. Hij kreeg een proces-verbaal en moest zijn rijbewijs inleveren. De politie controleerde de man naar aanleiding van een tip dat hij dronken in zijn auto zou zijn gestapt.

Met drank op de sloot in
Grootebroek, vrijdag 14 mei
Op vrijdagmiddag omstreeks 15.15 uur reed een 42-jarige Pool in een personenauto over de Geerling in Grootebroek. Hier raakte de man de macht over het stuur kwijt en kwam via de berm in de naast de weg gelegen (droge) bermsloot terecht. Hierbij raakte de auto total loss. De bestuurder bleek niet in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs en was de auto niet verzekerd. Bovendien bleek de man alcohol te hebben gebruikt. Hij blies maar liefst 1025 ugl. Dat is bijna vijf maal het toegestane maximum van 220 ug/l.
Aangezien de man geen vaste woon- of verblijfplaats in Nederland had, kreeg hij direct een boete die hij moest voldoen. Het bedrag werd door de officier van justitie vastgesteld op vijftienhonderd euro.

Dronken in de berm
Obdam, zondag 16 mei
Op zondagmorgen omstreeks 02.50 uur reed een 22-jarige man uit Broek op Langedijk in een personenauto over de Braken in Obdam. Doordat hij de macht over het stuur verloor, raakte hij in de berm en kwam hier vast te zitten. De man bleek alcohol te hebben gebruikt. Hij blies 750 ug/l. Omdat het hier om een beginnend bestuurder ging, waarvoor scherpere regels gelden, mocht hij niet meer dan 90 ug/l alcohol in zijn adem hebben. Hij blies derhalve ruim acht maal het voor hem geldende maximum. Hij kreeg een proces-verbaal en moest zijn rijbewijs inleveren.

Aanrijding met alcohol
Hoorn, vrijdag 14 mei
Op vrijdagavond omstreeks 23.00 uur vond er een aanrijding plaats op de Draafsingel in Hoorn. Een 67-jarige man uit Hoorn kwam op de fiets vanaf de Oosterpoort. Al fietsend liet hij zijn hond uit. Doordat de weg vanaf de Oosterpoort naar beneden loopt, kreeg de fietser extra snelheid. Vanaf de Willemsweg kwam een personenauto aangereden. De bestuurder, een 54-jarige man uit Wijdenes, kon niet meer op tijd remmen. Hij reed tegen de fietser aan die daarbij op de auto en met zijn hoofd tegen het voorraam klapte.
De fietser bleek onder invloed van alcohol te verkeren. Hij blies 910 ug/l. Dat is ruim vier maal het wettelijk toegestane maximum van 220 ug/l. Hij kreeg een proces-verbaal.

Buurt pakt vernieler van autos
Den Helder, zondag 16 mei
Op zondagmorgen zagen bewoners van de Huygensstraat in Den Helder dat een groep jongens autos aan het vernielen waren in hun straat. De achtervolging werd ingezet en een van de wegrennende jongens kon worden gepakt. Het ging om een 16-jarige Nieuwedieper. Hij werd overgedragen aan de politie en naar het bureau overgebracht voor verhoor. Inmiddels hebben drie eigenaren van vernielde autos zich gemeld bij de politie. Eventuele andere slachtoffers worden verzocht aangifte te doen. Zij kunnen hiervoor een afspraak maken via tel.nr. 0900-8844 (lokaal tarief).

Snelheidscontroles
Alkmaar, zaterdag 15 mei
Op zaterdagavond werd tussen 18.00 en 21.00 uur een snelheidscontrole gehouden op de Heilooer Tolweg in Alkmaar. Van de 1741 passanten reden er 387 sneller dan de toegestane 70 km per uur. Hoogst gemeten snelheid bedroeg 128 km per uur. De overtredingen werden fotografisch vastgelegd.
Heiloo, zaterdag 15 mei
Op zaterdag werd tussen 17.30 en 21.00 uur een snelheidscontrole gehouden op Kennemerstraatweg in Heiloo. Van de 2368 passanten reden er 496 sneller dan de toegestane 50 km per uur. Hoogst gemeten snelheid bedroeg 96 km per uur. De overtredingen werden fotografisch vastgelegd.