KNHS

Moorlands Totilas ook in München niet te verslaan 16 mei 2010
Edward Gal - Totilas

MUNCHEN (KNHS) - In de tweede wedstrijd van de Exquis World Dressage Masters toverden Edward Gal (Harskamp) en Moorlands Totilas jury en publiek een weergaloze dressuurproef voor. Deze Kür was een aaneenschakeling van hoogtepunten, die uiteindelijk beloond werd met een waardering van 88.450% en 16.920 euro. Jerich Parzival eindigde als tweede met Adelinde Cornelissen (Beilen) en hun rit werd beloond met 83.100%. De Duitse Isabell Werth moest gezeten op Warum Nicht FRH ook nu voor eigen publiek genoegen nemen met de derde plek en hun prestatie werd beloond met een waardering van 81.900%.

Ondanks het bitter koude weer dat in München heerste kon er in het intieme ruiterstadion rond het middaguur niemand meer bij. Van de kopgroep na de Grand Prix, moest Cornelissen het spits afbijten en dat deed ze weergaloos. Het beeld was gedurende de gehele proef zeer expressief en in alle drie de basisgangen toonde Parzival zijn kracht. Gedurende de gehele proef bleef het beeld van het paard heel mooi opwaarts.
"In deze wedstrijd komen slechts zes combinaties terug voor de Kür en daardoor wordt het beeld dat je als jurylid krijgt positief beïnvloed. We hebben normaal 15 combinaties in een wedstrijd als deze en daarvan is het eerste gedeelte altijd net iets minder. Maar wat deze zes combinaties lieten zien was van een zeer hoog niveau", aldus Wim Ernes, die één van de vijf juryleden was die deze wedstrijd beoordeelden. "Edward Gal begon direct ijzersterk met een perfecte openingslijn. Binnenkomen, halthouden en stilstaan en dat zo perfect dat hij daar van mij direct de eerste tien te pakken had", aldus Ernes, die gedurende de gehele proef slechts eenmaal een zes kwijt kon voor een foutje in de eerste wissel en tweemaal een zeven voor de stap. Voor de rest uitsluitend achten, negens en tienen. In de uitgestrekte galop toonde de zoon van Gribaldi zijn enorme expressie en in alle andere onderdelen van de Kür zijn kracht en macht. "Misschien dat de pirouettes iets meer op de plaats gesprongen hadden mogen worden, maar bedenk dat als we het hebben over iets minder we het niet hebben of zesjes, maar altijd nog over achten of negens", aldus Ernes.

Edward Gal was zeer te spreken over zijn eerste buiten optreden van het seizoen met Totilas. "Door de enorme publieke belangstelling voor deze wedstrijd was het op weg van de stallen naar het voorterrein, rond de losrijpiste en om de wedstrijdring heen, heel onrustig. Bij Totilas voel je dan de spanning langzaam maar zeker komen. Zo kwam ik niet echt mooi uit de eerste pirouette en vandaar dat ik de tweede iets groter heb gereden, omdat ik, als ik hem klein zou rijden, bang was dat hij zou kunnen exploderen. Opvallend bij deze hengst is wel dat het net is alsof hij weet dat hij na het binnenkomen onbeweeglijk stil moet gaan staan. Dat doet hij dan ook en dan begin je steeds weer opnieuw met een heel fijn gevoel aan de wedstrijd", aldus Edward, die uit handen van hoofdsponsor de heer Kies de bij deze overwinning passende gouden globe in ontvangst mocht nemen.

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Meer info zie: www.pferdinternational-muenchen.de

Uitslag Kür:


1) Edward Gal (Harskamp) - Moorlands Totilas (Gribaldi x Glendale) - 88.450%

2) Adelinde Cornelissen (Beilen) - Jerich Parzival (Jazz x Ulft) - 83.100%

3) Isabell Werth (Dui) - Warum Nicht FRH - 81.900%

Foto Edward Gal met Moorlands Totilas door: www.melissen.net