Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

's-Hertogenbosch, 16 mei 2010

Team Binnenstad Beste Bossche Wijkkoks 2010

Jheronimus Bosch 500 van start met Bosch Diner

Zondag 16 mei is in 's-Hertogenbosch de meerjaren-manifestatie Jheronimus Bosch 500 van start gegaan met een groot openluchtdiner voor 500 gasten op de Markt. Burgemeester Ton Rombouts gaf het startsein voor het eerste Bosch Diner.

Tien kookteams uit tien Bossche woonwijken serveerden een diner, waarvan de gerechten geïnspireerd waren op de keuken uit de tijd van de schilder Jheronimus Bosch (±1450 - 1516). Ook in Bosch' tijd werden dergelijke maaltijden wel aan burgers aangeboden. Dat gebeurde door de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap, waar de Nederlands belangrijkste middeleeuwse schilder lid van was, en die nog altijd actief is. Team Binnenstad werd winnaar van het Bosch Diner, dat de 500 inwoners van 's-Hertogenbosch zich goed lieten smaken. Het team mag zich Beste Bossche Wijkkoks 2010 noemen.

De jury, onder voorzitterschap van burgemeester Rombouts, bestond verder uit onder meer televisiekok Pierre Wind en chef-kok Gerrit Greveling van sterren-restaurant Chalet Royal te 's-Hertogenbosch. De maaltijd werd omlijst met optredens, zoals dat in vroeger eeuwen ook gebeurde. Duizenden Brabanders volgden de verrichtingen van de wijkteams op de Markt op de voet. Er werd gekookt met Brabantse streekproducten.

De stichting Jheronimus Bosch 500 overweegt, aangestoken door het succes, van het Bosch Diner een jaarlijkse traditie te maken.

In 2016 herdenkt de stad 's-Hertogenbosch dat Jheronimus Bosch er 500 jaar geleden overleed. Dat jaar vormt het hoogtepunt van de manifestatie Jheronimus Bosch 500. Vanaf 2010 wordt er jaarlijks een speciaal samengesteld programma aangeboden. Kunstenaars, filmmakers, bewoners, studenten beeldende kunst, dansers, musici, kunsthistorici en culturele instellingen laten zich inspireren door de creativiteit van Nederlands belangrijkste schilder uit de Middeleeuwen.

Het volledige programma van 2010 ziet er als volgt uit:
* 16 mei Bosch Diner

* 18 t/m 27 juni Bosch Parade

* 15 t/m 25 juli Bosch Young Talent Show
* 21 t/m 24 oktober Bosch Art Film

* 6 november Bosch Requiem

Het Bosch Diner is een van de activiteiten georganiseerd door de Stichting Jheronimus Bosch 500, op weg naar de herdenking van de schilder in 2016. Partners in het Bosch Diner zijn o.a. Brabant Culturele Hoofdstad 2018 en de Stichting Hoofdstad van de Smaak.

Noot voor de redactie,