KNHS

McLain Ward wint met Sapphire GP van La Baule
16 mei 2010
Nathalie van der Mei - Tersina

LA BAULE (KNHS) - Maar liefst 13 combinaties wisten zich te plaatsen voor de barrage van de Grote Prijs van La Baule en onder hen ook Nathalie van der Mei (Makkinga) met Heechhiems Tersina. "Op advies van Rob Ehrens reed ik een barragerit, waarin foutloos blijven mijn grootste prioriteit had. Deze wedstrijd was voor de merrie haar eerste vijf sterren Grand Prix en ik was al blij dat ik me voor de barrage had geplaatst", aldus Van der Mei, die helaas voor haar niet in haar opzet om foutloos te blijven slaagde.

In het aanrijden naar de eerste hindernis op de laatste lijn, een imposante oxer, sprong de merrie net niet ver genoeg, waardoor ze met de hoeven de achterste paal licht beroerde, die dan ook prompt viel. Van der Mei eindigde in de Grote Prijs als dertiende. "Achteraf weet ik dat er meer in had gezeten, maar vooraf had ik er voor getekend dat ik in de barrage van start mocht gaan", aldus Nathalie. De zege en de cheque van 66.000 euro ging naar de Amerikaan McLain Ward met Sapphire, die hij in een zeer hoog tempo over het bochtige barrageparcours stuurde. Hij moest wel snel gaan, om zijn landgenoot Mario Deslauriers, die op dat moment de leiding in handen had met de KWPN'er Urico, te snel af te zijn. Deslauriers had een tijd neergezet van 36.95 sec., maar Ward dook daar bijna een volle seconde onder. Zeer verrassend legde de Spanjaard Garmendia Echevaria met Lord du Mont Milon beslag op de derde plaats.

In de op zondag verreden Grand Prix ging dus slechts één Nederlandse combinatie, Nathalie van der Mei met Heechhiem's Tersina van start. Dit als gevolg van de vreemde interpretatie van de regels door de Franse organisatoren. Een deel van veld had zich dankzij medailles die in het nabije verleden waren gewonnen rechtstreeks gekwalificeerd voor deze Grote Prijs, zoals bijvoorbeeld de Olympisch Kampioen Eric Lamaze met Hickstead. In een eerste reactie van de organisatoren richting bondscoach Rob Ehrens zou deze regel ook voor Gerco Schröder als lid van het gouden WEG en EK team gelden, maar later bleek deze regel alleen te gelden voor individuele medaillewinnaars. Voor Vincent Voorn waren de druiven extra zuur. Voorn besloot op de eerste dag zijn tweede paard in de kwalificatiewedstrijd van start te laten gaan, om Audi's Alpapillion-Armanie te sparen voor de landenwedstrijd. Deze Nations Cup gold als tweede mogelijkheid om zich voor de Grote Prijs te kwalificeren. In de eerste manche bleef Voorn foutloos. In de tweede ronde mocht hij niet van start gaan, omdat het Nederlandse team als negende na de eerste manche eindigde. Voor Voorn was er dus ook geen gelegenheid om zich als individuele ruiter, zoals in het verleden mogelijk was, via de tweede manche voor de Grote Prijs te kwalificeren. Op zaterdagochtend was er nog een derde mogelijkheid kwalificatie voor de Grote Prijs af te dwingen, alleen was die uitsluitend opengesteld voor die ruiters die niet aan de Nations Cup hadden deelgenomen. Daardoor stond de gehele Nederlandse equipe van vrijdag op zondag tijdens de Grote Prijs werkeloos langs de lijn.

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Meer info zie: www.labaule-cheval.com

Uitslag Grand Prix:


1) McLain Ward (USA) - Sapphire - 0 / 0 - 36.00
2) Mario Deslauriers (USA) - Urico (Zandor Z x Fedor) - 0 / 0 - 36.95
3) J.Garmendia Echevarria (Spa) - Lord du Mont Milon - 0 / 0 - 39.18 13) Nathalie van der Mei (Makkinga) - Heechhiem's Tersina (Corland x Nimmerdor) - 0 / 4- 43.56

Uitslag Prix French Tour (1.45) (zo):


1) Penelope Leprevost (Fra) - Myss Valette - 0 / 0 / 38.35
2) Shane Breen (Ier) - Dora Da - 0 / 0 - 39.19
3) McLain Ward (USA) - Pjotter van de Zonnehoeve (Plato x Emilion) - 0 / 0 - 40.26
12) Nathalie van der Mei (Makkinga) - Reinetella (Lancelot x Ferro) - 0 / 12 - 42.77

Foto Nathalie van der Mei met Tersina door: www.melissen.net