Inspectie Verkeer en Waterstaat


rondvluchten

Geen overtredingen geconstateerd bij het uitvoeren van rondvluchten

Nieuwsbericht | 16-05-2010

De Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) en het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) hebben tijdens een handhavingsactie op donderdag 13, vrijdag 14 en zaterdag 15 mei op de vliegvelden van Drachten, Lelystad, Maastricht, Midden Zeeland, Stadskanaal en Texel geen overtredingen van de Europese vliegveiligheidsregels geconstateerd bij het uitvoeren van rondvluchten.

Wel werd er tijdens de actie tweemaal een startverbod opgelegd. Een vanwege het niet correct bijhouden van de vlieguren en één vanwege het niet luchtwaardig zijn van een Microlight toestel (MLA).

Sinds september 2009 houdt IVW strenger toezicht op het uitvoeren van illegale rond- en vervoersvluchten. Het gaat hier om luchtvaartondernemingen die zich niet conformeren aan de nieuwe Europese vliegveiligheidsregels EU-Ops, die ook voor rondvluchtbedrijven gelden. Hierdoor vliegen de piloot en passagier mogelijk onverzekerd en is er bovendien sprake van oneerlijke concurrentie.

Een bedrijf dat rondvluchten uitvoert moet in het bezit zijn van een Air Operator's Certificate (AOC) omdat het op commerciële basis passagiers vervoert. Deze bedrijven en piloten voldoen aan strengere eisen voor trainingen, onderhoud van het vliegtuig en de registratie van procedures voor de veiligheid.

IVW en KLPD zijn tevreden over de resultaten van deze handhavingsactie. Wel zullen zij de komende maanden meer vliegvelden bezoeken en luchtvaartondernemingen controleren op het uitvoeren van illegale rond- en vervoersvluchten.