Ingezonden persbericht

Adelheid Roosen presenteert Juryselectie TF 2010

Amsterdam, 15 mei 2010

PERSBERICHT

TF, NEDERLANDS THEATER FESTIVAL MAAKT OFFICIËLE JURYSELECTIE 2010 BEKEND

Juryvoorzitter Adelheid Roosen maakte zaterdagmiddag 15 mei live tijdens de uitzending van Avro Radio Opium de Officiële Juryselectie van het Nederlands Theater Festival 2010 bekend. Deze beste voorstellingen van het jaar zijn voor iedereen nog één keer te zien op het Nederlands Theater Festival van 2 t/m 12 september in Amsterdam.

De vakjury van het Nederlands Theater Festival 2009 - 2010 bestaat uit Adelheid Roosen (juryvoorzitter, theatermaker), Steven Peters (dramaturg), Jan van der Putten (directeur Verkadefabriek Den Bosch), Oscar Wibaut (directeur Koninklijke Schouwburg Den Haag), Clara van den Broek (auteur, actrice) en Els Steegmans (directeur Schrijverspodium).

De Officiële Juryselectie van het Nederlands Theater Festival 2010 luidt:

'Wandelen op de Champs-Elysées met een schildpad om de wereld beter te kunnen bekijken, maar het is moeilijk thee drinken op een ijsschots als iedereen dronken is' door FC BERGMAN

'Hannah en Martin' door mugmetdegoudentand

'Dit is mijn vader - Het Beloofde Feest deel III' door Ilay den Boer / Het Huis van Bourgondië

'A l'attente du Livre d'Or' door Campo en KVS

'Over Dieren' door Het Nationale Toneel

'UNDERGROUND De contracten van de koopman | De werken van Barmhartigheid' door NTGent en Theater Antigone

'Elf minuten' door Noord Nederlands Toneel

'Van de brug af gezien' door Toneelgroep Oostpool

'Branden. De verwoestende kracht van oorlog en haat' door Ro Theater

'Woeste Hoogten' door Theater Artemis in coproductie met Theater Antigone

Naast deze Officiële Juryselectie 2010 kent TF dit jaar de Wijkjury. Deze jury, bestaande uit elf vrouwen met verschillende culturele achtergrond en wonend in diverse Amsterdamse wijken, bezocht 22 theatervoorstellingen. Zaterdag 15 mei maakte Nina Alexandro, een van de vrouwen, hun winnende voorstelling bekend. De Wijkjury 2010 wees de voorstelling 'Branden' door Ro Theater aan als de voorstelling die de Wijkjury het meest geraakt heeft. De Wijkjury is een project van Adelheid Roosen, Dirkje Houtman en Michelle van Aggelen.

Het festival vertoont ook de Avro Toneel Publieksprijs, het beste uit Vlaanderen en de Gouden Krekel (jeugdtheater). Het festival luidt het nieuwe theaterseizoen in met 60 binnen- en buitenlandse voorstellingen van jonge makers. Deze voorstellingen vormen het Amsterdam Fringe Festival, dat binnen de rafelranden van het festival plaatsvindt. Verder zijn er masterclasses; regisseursbattles, talkshows; rondleidingen; feestjes en een verdiepingsprogramma voor professionals. Het Nederlands Theater Festival sluit af met het Gala van het Nederlands Theater, waar de grote toneelprijzen worden uitgereikt. De belangrijkste voorstellingen worden Engels boventiteld.

TF, het Nederlands Theater Festival

2 t/m 12 september 2010

Stadsschouwburg Amsterdam, Theater Bellevue, Jeugdtheater de Krakeling en tientallen fringe locaties in de stad.

www.tf.nl en www.amsterdamfringefestival.nl

---------



Ingezonden persbericht