KRO

KRO Reporter International: 'Vrienden van Nederland'

Uitzenddatum: 17/05/2010

Een vierdelige serie, vanaf maandag 17 mei

KRO Reporter International kijkt verder dan onze landsgrenzen. In de vierdelige serie `Vrienden van Nederland' neemt het programma bevriende machthebbers de maat. Vrienden die zo hun eigen idee hebben over het naleven van de democratische beginselen: Poetin, Berlusconi, Karzai en Blatter. KRO Reporter International onderzoekt of Nederland er verstandig aan doet deze mensen aan de borst te koesteren.

De serie start met een uitzending over Vladimir Vladimirovitsj Poetin, Russisch premier en zakenpartner van Nederland. Minister-president van Italië, Silvio Berlusconi, zit met het Europese CDA in één fractie. Hij staat centraal in aflevering 2. In de derde aflevering komt Hamid Karzai aan bod, onze hoop op betere tijden in Afghanistan. De serie sluit af met een uitzending over Fifa-baas Joseph `Sepp' Blatter, via wie Nederland het WK van 2018 moet binnenhalen. KRO Reporter International licht met onderzoeksjournalistieke methoden de doopceel van deze vriendenschaar. Doen we er goed aan deze warme banden te onderhouden of sluiten we (welbewust) een pact met de duivel?

Al bijna 20 jaar is KRO Reporter niet weg te denken uit de Nederlandse journalistiek. Van de Brinkmanaffaire tot de schnabbelende journalisten. Van Beste Els tot JSF. Met de internationale versie maakt Reporter een nieuwe stap: van nationale research naar onderzoeksjournalistiek zonder grenzen. De internationalisering van Nederland is immers niet te stoppen en aan onderzoeksjournalistieke rubrieken als KRO Reporter de taak om hierop in te springen. Door te onderzoeken, burgers te informeren en het debat aan te jagen. Vandaar dit vierluik met journalistieke zoektochten naar de ware aard van belangrijke partners van Nederland in het buitenland.

Dit zijn de uitzenddata van KRO Reporter International: 17 mei: Vladimir Poetin
24 mei: Silvio Berlusconi
31 mei: Hamid Karzai
7 mei : Sepp Blatter

KRO Reporter International: `Vrienden van Nederland', vanaf maandag 17 mei om 21.00 uur op Nederland 2