Technische Universiteit Delft

Studium Generale: Wanneer de geschiedenis een andere wending neemt

door M&C

Is geschiedenis gewoon een verhaaltje over het verleden? Zo ja, wiens versie moeten we dan geloven?

17 mei 2010 | 20:15 uur
plaats: Het Prinsenhof, ingang Oude Delft 183, Delft

door Daan de Wit

In deze lezing worden op basis van feiten vraagtekens geplaatst bij de spoorwisselingen die de loop van het recente verleden hebben bepaald.

In onze eigen levens zien we vaak hele verschillende andere versies van een en dezelfde gebeurtenis: "Hij deed dit! Nee, zij deed dat!" Terwijl emoties, persoonlijke interesse en vooroordelen onze waarneming beinvloedt, is het niet minder dan een wonder als we uberhaupt iets voor waar kunnen aannemen.

Op een veel groter schaal geldt dit nog veel meer. Hier worden emoties, interesses en vooroordelen gedeeld door hele landen of werelddelen. Als we dan ook nog eens het verleden erbij nemen, of het domein dat de geschiedenis schrijft, dan bepaalt de winnaar wat precies de waarheid is. Hoe kunnen we dus onze geschiedenis vertrouwen, welke versie is waar?

In deze lezing worden we geprikkeld om verder te kijken dan de triviale kanalen waar we gemiddeld onze informatie vandaan halen. Om ons heden en verleden terwille van onze toekomst te begrijpen zullen we, nee, moeten we altijd "brandende vragen" moeten stellen, over alles!

Daan de Wit is een recht-door-zee Nederlands journalist, schrijver en onderzoeker met een loopbaan in televisie. Zijn www.DeepJournal.com vraagt en tracht te beantwoorden asks, wat het nieuws achter het nieuws is.

Toegang gratis

Meer informatie: www.sg.tudelft.nl

Â