Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 27 april 2010

Jos Engelen in `De stelling van ...'

Gepubliceerd op 27 april 2010

'Wetenschappers moeten zich niet laten programmeren'. Deze stelling poneert prof. dr. Jos Engelen, voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en hoogleraar Experimentele Fysica aan de UvA, tijdens De stelling van ... op maandag 17 mei.

Het belang van wetenschappelijk onderzoek voor een duurzaam florerende samenleving is onomstreden. Paradoxaal genoeg komt dit niet tot uitdrukking in een ruimhartige toekenning van middelen ten behoeve van onderzoek. Wel is er een toenemende druk op onderzoeksinstellingen en organisaties om 'relevant' onderzoek te doen. Onderzoekers moeten klimaatveranderingen begrijpen en beheersen. Wetenschappers moeten het energieprobleem oplossen. We moeten grondstoffenschaarste het hoofd bieden. Medici moeten neurodegeneratieve aandoeningen oplossen. En alsof dat nog niet genoeg is, wordt van de wetenschap verwacht dat onderzoeksresultaten direct economisch rendement opleveren.

Al deze doelstellingen zijn valide. Sterker nog, de wetenschappelijke gemeenschap ervaart de realisatie hiervan als een dure plicht. Maar daarvoor zijn extra middelen nodig. Voor een gezonde en dynamische wetenschapsbeoefening bepleiten KNAW, NWO en VSNU een extra investering oplopend tot 1,5 miljard euro per jaar. Engelen betoogt dat de wetenschappers zelf een sterkere positie moeten opeisen in de discussie over de inzet van de beschikbare en noodzakelijke extra middelen. Hij laat zien dat onderzoekers recht van spreken hebben en geeft aan hoe NWO de onderzoekers hierbij kan helpen. Onderzoekers moeten het heft in handen nemen en zich niet laten 'programmeren'. Prof. dr. Jos Engelen (foto: NWO)

Over Jos Engelen

Prof. dr. Jos Engelen is sinds 2009 voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk onderzoek (NWO). Sinds 2004 was hij wetenschappelijk directeur en plaatsvervangend directeur-generaal van CERN. Hij was daar tot en met 2008 onder andere betrokken bij de bouw en inbedrijfname van de nieuwe LHC-deeltjesversneller en de bijbehorende experimentele opstellingen. Sinds 1987 is Engelen hoogleraar Experimentele fysica aan de UvA.

Recent kwam Engelen in het nieuws met een pleidooi voor open access, de vrije toegang tot wetenschappelijk onderzoek. Andere onderwerpen waar hij zich voor inzet zijn: toponderzoekers, grote instrumenten, goede apparatuur, vrouwenbeleid en excellente instituten.

Over 'De stelling van ...'

De stelling van... is een reeks uitdagende voordrachten waarin prominente wetenschappers en bestuurders zich - aan de hand van een door henzelf gekozen stelling - uitspreken over zowel de grondslagen als de grenzen van hun werk. Het gaat om actuele thema's. Maandelijks is er een nieuwe editie. De stelling van... is een initiatief van de UvA en academisch-cultureel centrum SPUI25, in samenwerking met de UvA-universiteitshoogleraren Louise Fresco, Robbert Dijkgraaf en Johan van Benthem.

Tijd, locatie en deelname

De bijeenkomsten beginnen telkens om 17.00 uur. Locatie: Academisch-cultureel centrum SPUI25, Spui 25-27, Amsterdam.

De toegang is vrij. U dient zich van te voren aan te melden. Zie onderstaande verwijzing voor het volledige programma.

Verwijzingen

Meer informatie
Aanmelden
Bron: UvA Persvoorlichting