Gemeente Venray

/ Informatiebijeenkomsten dakscans

07 mei 2010

Informatiebijeenkomsten dakscans

Bewoners die willen weten of hun dak goed is geïsoleerd kunnen 17, 18 en 19 mei terecht in de burgerzaal van het gemeentehuis. Daar worden de resultaten gepresenteerd van de dakscan die gemaakt is van de bebouwde kom van de gemeente Venray. Op deze scan is te zien via welke daken veel warmte ontsnapt. Tevens adviseert de gemeente Venray op deze avonden huiseigenaren over de mogelijkheden van energiebesparing en over de nieuwe Limburgse subsidieregeling.

Op een koude heldere winternacht begin maart vloog een vliegtuig van de firma Dakwacht met een speciale camera over de bebouwde kom van de gemeente Venray. Die camera maakte warmtebeelden van de daken in alle wijken en dorpen. Daardoor is nu zichtbaar dat, de naar schatting 30%, van de huiswarmte verloren gaat via de daken. Voor mensen die hun huis beter willen isoleren tonen de beelden ook aan waar er iets aan de hand kan zijn. Vooral bij de nok, schoorstenen en spouwmuren lijkt op veel plaatsen het dak warmer. Of het zinvol is iets aan het dak te doen, door bijvoorbeeld isolatie of een daktuin aan te brengen, kan uiteindelijk het beste ter plekke bekeken worden.

Venray is één van de eerste gemeenten in Nederland die het energieverlies via daken in kaart heeft gebracht met dakthermografie. Doel van dit project is om zoveel mogelijk energieverlies in Venray te voorkomen en zo de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.

De informatiebijeenkomsten zijn op 17, 18 en 19 mei van 19.00 tot 21.00 uur, in de burgerzaal op het gemeentehuis. Maandag 17 mei is voor de inwoners van het centrum (kern van Venray), de Brabander, Vlakwater en Veltum. Dinsdag 18 mei is de avond voor bewoners van Leunen, Heide, Vredepeel, Castenray, Smakt, Merselo, Veulen, Ysselsteyn, Oirlo, Wanssum, Geysteren en Blitterswijck en op woensdag 19 mei zijn de inwoners uit Landweert, Antoniusveld, Brukske en Oostrum van harte uitgenodigd.