Gemeente Noordenveld


Een markant gebouw krijgt een bijzondere invulling

Gepubliceerd op: 11 mei 2010

Op maandag 17 mei 2010 om 13.00 uur ondertekent Woonborg een samenwerkingsovereenkomst met Promens Care. Dit is de start van een bijzonder project in de Hendricus Scheepstraschool aan de Schoolstraat
1 te Roden. Wethouder Oeds Keizer zal namens de gemeente Noordenveld hierbij aanwezig zijn.

Oeds Keizer wil hiermee het belang van de Scheepstraschool onderstrepen voor Roden. Het gaat hier om een historisch pand in het centrum van Roden, gebouwd in 1894. Op dit moment is de restauratie volop in gang. In de loop van de jaren is er nogal wat veranderd aan het gebouw en ook heeft het diverse namen gehad. De meeste mensen kennen de school als De Brink en nog niet zo lang geleden was het een onderdeel van RSG De Borgen en prijkte de naam De Esborg op de voorgevel. Maar altijd sierde de naam van Hendricus Scheepstra de zijgevel en dit blijft ook zo. Door de restauratie en het in de oorspronkelijke staat terugbrengen van dit markante gebouw, blijft een stukje historisch Roden bewaard.

De gemeenteraad van Noordenveld heeft in januari 2010 geld beschikbaar gesteld voor de restauratie. Daarnaast is er een bijdrage van het rijk ontvangen, omdat het hier gaat om een rijksmonument.

Voorwaarde die het rijk stelde was dat het werk klaar moet zijn op 1 april 2011. Dat gaat lukken. Als de restauratie klaar is draagt de gemeente het pand over aan Woonborg. De ondertekening van de Samenwerkingsovereenkomst met Promens Care is het startsein voor het project waarbij wonen en dagbesteding op één locatie komen. De dagbestedingsactiviteiten voor de cliënten van Promens Care verhuizen naar de Scheepstraschool. Ook krijgt de Scheepstracollectie een prominente plek in de school.