Gemeente Hoogezand-Sappemeer

Raadsverkiezingen op hoofdlijnen goed verlopen (persbericht 032, 2010)

Op hoofdlijnen zijn de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart organisatorisch goed verlopen. Het stemproces en het tellen van de stemmen vonden ordelijk en voortvarend plaats in de 22 stembureauâs die om 21.00 uur dicht gingen. De correcte totaaluitslag was binnen een uur na binnenkomst van het laatste stembureau bekend. Om 1.30 uur presenteerde burgemeester Van Mastrigt de totaaluitslag.

Uit een evaluatie blijkt er nauwkeurig is gewerkt aan een uitslag die ook achteraf direct correct is gebleken. De uitslagenlijsten zijn geteld, gecontroleerd door duoâs en dubbel in de computer ingevoerd ter voorkoming van fouten. De eerste uitslagen arriveerden om 22.20 uur, de laatsten om 0.05 uur. Er gold een gemiddelde verwerkingstijd van 45 minuten per stembureau. Het eerste bureau was om 23.00 afgehandeld, het laatste om 0.55 uur. De nieuwe software voor de presentatie van de verkiezingsuitslagen heeft helaas een half uur extra vertraging opgeleverd. De nieuwe gemeenteraad is op 11 maart benoemd. Het nieuwe college van Burgemeester en Wethouders is op 10 mei geïnstalleerd. Â

Trend

De verkiezingen worden qua logistiek steeds ingrijpender. De combinatie van de terugkeer van het rode potlood met het feit dat stembureauâs in de periode vóór de stemcomputer 2 uur eerder dicht gingen dan in 2010 maakt dat een goede nauwkeurige uitslag pas relatief laat te verwachten is. Hoogezand-Sappemeer is een middelgrote gemeente met 8 kieslijsten tijdens de verkiezingen van 3 maart 2010.

Â

De verkiezingen van 9 juni 2010 voor de Tweede Kamer zijn in dat opzicht nog iets gecompliceerder omdat er meer kieslijsten zullen zijn met bovendien veel meer kandidaten per kieslijst. De verwachting is dus het telproces ook geruime tijd in beslag zal nemen. Om snel met een voorlopige uitslag te komen gaat Hoogezand-Sappemeer onder andere starten met een zogenoemde sneltelling. De verdeling op partijniveau wordt dan telefonisch doorgegeven. Op deze wijze is er dan snel een opkomstpercentage per bureau beschikbaar en cijfers over de groei of krimp ten opzichte van de vorige kamerverkiezingen.Â

Eind mei vindt de publicatie in de Staatscourant plaats van de kandidatenlijsten voor de Tweede Kamerverkiezingen. Er doen met de kennis van nu op 9 juni maximaal 19 partijen mee aan de verkiezingen. Het exacte aantal hangt nog af van een uitspraak van Raad van State die binnenkort wordt verwacht.