GroenLinks Haarlemmermeer


Succesvolle fietstocht GroenLinks door Park 21

Maandag 17 mei 2010, 09:25u - Ronny Soehawan
Succesvolle fietstocht GroenLinks door Park 21

Informatieve, gezellige ochtend zonder verkiezingsfranje

Op zaterdag 15 mei hebben bijna dertig fietsers deelgenomen aan de fietstocht van GroenLinks door het toekomstig Park van de 21e Eeuw. Deze fietstocht was in eerste instantie bedoeld als aftrap van de landelijke verkiezingen in Haarlemmermeer. Maar vanwege het vliegtuigongeluk in Libië werd besloten om de fietstocht wel door te laten gaan, maar zonder verkiezingsfranje eromheen.

Mede geholpen door het prima weer hebben de deelnemers ter plekke kennis kunnen maken met het gebied en de ontwikkelingen die mogelijkerwijs daarin zullen plaatsvinden. Vanuit de gemeente fietste de projectleider Park21 mee die de aanwezigen uitgebreid informeerde.

Herman Tuning trapte de dag af bij de zojuist gerestaureerde damsluis bij molen De Eersteling. Hij vertelde kort over de totstandkoming van de restauratie en dat deze pas écht geslaagd is als de schotbalkenloods weer in ere wordt hersteld. Deze schotbalkenloods herbergde de schotbalken die gebruikt werden om de damsluis te dichten in het geval dat het water in de Hoofdvaart zo hoog zijn dat het het centrum van Hoofddorp bedreigde.

De fietstocht onder leiding van Piet de Ruiter leidde de deelnemers via de Geniedijk naar de inmiddels afgesloten fietsbrug over de A4. Deze blijft de komende 2 jaar dicht, waardoor de fietsers richting o.m. Rijsenhout en Aalsmeer flink moeten omfietsen. Daarna werd de tocht hervat en koers gezet naar zorgboerderij `Hoeve de Vogel'. Daar vertelde eigenares van Marianne van Arkel tijdens een rondleiding vol enthousiasme hoe zij haar boerderij een nadrukkelijke plaats wil geven in dit nieuw te ontwikkelen gebied. Zij ziet volop kansen voor boeren: van het leveren van lokaal geproduceerde producten tot aan het aanbieden van bijvoorbeeld kinderopvang in een groene omgeving aan nieuwe bedrijven. Ton van Schie van boerderij `De Boerderie' verzorgde later op de ochtend voor de deelnemers een heerlijke lunch. Hij gelooft dat boerenbedrijven hard nodig zullen zijn om het groen daar duurzaam te onderhouden. Hij is sceptisch v.w.b. de gemeentelijke plannen voor een ecologische corridor richting de A4. Onder deelnemers waren de meningen verdeeld of er nu wel of geen leisure, en dan vooral een attractiepark/themapark, moet komen.

Piet betoogde dat duurzaam groenbeheer en vormen bedrijvigheid prima kunnen samengaan. Het gebied is groot genoeg, maar het is belangrijk dat Park 21 een goede weerspiegeling is van het kenmerkende polderlandschap van Haarlemmermeer. Wat we hebben is uniek. De prachtige zichtlijnen en karakteristieke landschappelijke elementen verdienen het om bewaard te blijven in Park21. Ook stond hij uitgebreid stil bij de noodzaak tot voldoende waterberging in het gebied.

Omdat het programma flink uitliep, wat overigens niemand erg vond, is het laatste deel , een bezoek aan het terrein van het Huis van de Sport geschrapt. Vlak bij het terrein van het te bouwen Thermencomplex heeft Piet uitgelegd wat de mogelijke gevolgen kunnen zijn van een dergelijk bedrijf voor de omgeving, qua verkeersbewegingen en landschappelijke inpassing. Daarna was het tijd om iedereen te bedanken voor hun interesse en hen vooral uit te nodigen om mee te doen aan de volgende fietstocht.

De meeste fietsers gaven aan dat het een verrassende en erg leuke eerste kennismaking met hun gemeente en met Park21 in het bijzonder was. `Nooit geweten dat wij een hazelnotenbos in onze gemeente hadden' aldus een van de deelnemers. Velen vonden de fietstocht voor herhaling vatbaar en kijken nu al uit naar de volgende. Wordt vervolgd dus...