Gemeente Lelystad

Bouw QAPS-hangar op vliegveld vordert

Maandag 17 mei 2010

Het glas wordt geheven nadat de eerste bouwkolom voor het nieuwe onderkomen van vliegtuigonderhoudbedrijf QAPS op luchthaven Lelystad op z'n plaats is gezet.

Het Nederlandse vliegtuigonderhoudbedrijf QAPS (Quality Aircraft Painting Service) bouwt aan een grote hangar op Lelystad Airport. Nadat de palen de grond in zijn geslagen en het cement voor de fundering is gestort, is woensdag 12 mei met alle betrokken partijen de eerste bouwkolom gehesen en op z'n plaats gezet.

Namens de gemeente Lelystad nam wethouder Jop Fackeldey deel aan de ceremonie. Namens Lelystad Airport plaatste luchthavendirecteur Lex Oude Weernink een geluksmuntje onder de eerste bouwkolom.

Ultramoderne spuithal

QAPS gaat op Lelystad Airport het exterieur en interieur van vliegtuigen verzorgen in een ultramoderne spuithal die aan alle milieueisen voldoet. Het gebouw wordt ruim vijftig meter lang en 37 meter breed. Regionale verkeersvliegtuigen van het type Fokker, Bombardier, British Aerospace. Embraer en ATR kunnen daarmee zonder problemen onder handen genomen worden. Lelystad Airport kan deze toestellen zonder verlengde startbaan nu al ontvangen. De bouw vergt een investering van ongeveer zes miljoen euro. QAPS mikt vooralsnog op een spuitcapaciteit van dertig tot veertig vliegtuigen per jaar, waaronder ook zakenjets. Dit project is mede gefinancierd met steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Commissie.

Uitbreiding werkgelegenheid

De komst van QAPS betekent een uitbreiding van de werkgelegenheid op Lelystad Airport met ruim tien procent. Het bedrijf telt 25 medewerkers en verwacht de komende jaren verder te groeien naar circa veertig medewerkers. De nieuwe spuithal kan begin 2011 in gebruik worden genomen.

Wethouder Fackeldey: 'De komst van QAPS is een belangrijke stap in de ontwikkeling van Lelystad Airport en van het te ontwikkelen bedrijventerrein in de omgeving. We nemen een voorschot op de toekomst van Lelystad Airport die uitgroeit tot regionale luchthaven van nationale betekenis. Het verwerken van 1 tot 2 miljoen passagiers is dan mogelijk. QAPS geeft met deze vestiging aan dat zij gelooft in deze toekomst. Het betekent ook een versterking van de werkgelegenheid in de regio. Als gemeente zijn wij daar heel blij mee.'

Lex Oude Weernink refereerde aan het recent onherroepelijk geworden aanwijzingsbesluit van de minister: `De Raad van State zal zich weliswaar nog moeten uitspreken. Maar Lelystad Airport beschikt nu over een vergunning voor het accommoderen van grotere vliegtuigen, vergelijkbaar met London City Airport. Voorlopig nog theorie, maar het glas is altijd halfvol. Wij zijn optimistisch. Die baanverlenging komt er en daarmee de stimulans voor verdere economische ontwikkeling. En met QAPS hebben wij een sterke partner die mede de ontwikkeling van Lelystad Airport vlot kan trekken,' aldus de luchthavendirecteur.

Multinational

QAPS is een onderdeel van het in 1986 opgerichte Franse bedrijf STTS dat zich toelegt op het spuiten van vliegtuigen en op elf plaatsen actief is in Nederland, Frankrijk, Duitsland, Spanje, Groot-Brittannië en China. STTS biedt werk aan ruim 800 personeelsleden.
---