VVD kijkt uit naar kraakverbod

17/05/2010 10:40

NVM Service B.V.

PERSBERICHT

Aan: de financieel-economische redacties en vakpers

Van: de Nederlandse Vereniging van Makelaars

Betreft: VVD kijkt uit naar kraakverbod

Datum : Nieuwegein, 17 mei 2010

VVD kijkt uit naar kraakverbod

Kamerlid Van der Burg: historisch moment

VVD-Kamerlid Brigitte van der Burg ziet de handelingen over het kraakverbod in de Eerste Kamer vol vertrouwen tegemoet. "Het kan een historisch moment worden. De VVD pleit al dertig jaar voor een verbod. Ook mede-indieners CDA en ChristenUnie willen het kraakverbod heel graag."

Met het nieuwe verbod wordt kraken een misdrijf met een maximumstraf van een jaar gevangenis. Kraken in een groep kan resulteren in een straf van een jaar en vier maanden. Bij geweldpleging kunnen de straffen nog verder oplopen.

Van der Burg stelt dat de VVD met het kraakverbod een principieel punt maakt. "Wij vinden dat er een duidelijke norm moet zijn, namelijk dat je met je handen van andermans eigendom afblijft. Wij willen een democratisch gelegitimeerd leegstandsbeleid. Het kan niet zo zijn dat één groep in Nederland het recht in eigen hand neemt."

Aanpak leegstand

De VVD-politica is niet bang dat het verbod zal leiden tot meer leegstand op de vastgoedmarkt. "Juist in deze wet wordt de aanpak van leegstand geregeld. Als een pand zes maanden leeg staat, moet de eigenaar zich melden. Gemeenten krijgen meer instrumenten om het probleem aan te pakken, zoals het voordragen van huurders na een jaar leegstand." Van der Burg wijst er bovendien op dat vastgoedeigenaren die niet meewerken keer op keer dwangsommen van tienduizenden euro's riskeren.

De handelingen in de Eerste Kamer zullen maandag 17 en dinsdag 18 mei plaatsvinden. Het is nog niet bekend wanneer de senaat over het kraakverbod zal stemmen. De Tweede Kamer stemde vorig jaar oktober al in met het kraakverbod.

Vernieuwd NVM.nl

Het gehele interview met Van der Burg deed is te zien op de nieuwswebsite van de NVM, http://nieuws.nvm.nl/. Consumenten vinden hier een portaal met het laatste nieuws en opinie over de huizenmarkt.