Gemeente Gilze en Rijen

Gilze twee nieuwe gevelgedichten rijker

Behalve in Molenschot en Rijen zijn er nu ook twee gevelgedichten te lezen op muren in Gilze. Op de zijgevel van de apotheek (hoek Nieuwstraat-Korte Wagenstraat) en op de zijgevel van Ridderstraat 43. De gedichten zijn een initiatief van de gemeentelijke Kunstcommissie. Ze zijn vormgegeven door Frank Hermens en aangebracht door schilder Suk-Won Buter.

(Foto's Fotodesign Peggy)

Willem Hussem
Op de zijgevel van de apotheek staat een gedicht van Willem Hussem. Willem Hussem (1900-1974) was bekend als schilder, beeldhouwer en dichter. Als schilder had hij onder meer contact met Picasso en Mondriaan. Hij was lid van de 'Posthoorngroep' (genoemd naar een bekend Haags kunstenaarscafé). Die bestond uit een aantal dubbeltalenten, die zich zowel met schilderen als met poëzie bezighielden. Ook was hij bevriend met schrijver Simon Carmiggelt. Dichtbundels uit zijn beginjaren zijn De kustlijn (1940), Uitzicht op zee (1941) en Steltlopen op zee (1961). In het gedicht aan de Korte Wagenstraat komt het thema van de zee terug. Frank Hermens heeft de tekst de vorm van een opbollend zeil meegegeven. Het wit en het blauw uit de tekst zijn ook in het ontwerp zichtbaar gemaakt.

Tjitske Jansen
Op de zijgevel van Ridderstraat 43 is een gedicht van Tjitske Jansen aangebracht. Jansen (1971) is een jonge Nederlandse dichteres die als één van de grote nieuwe talenten wordt beschouwd. Het korte gedichtje in de Ridderstraat komt uit haar bundel Koerikoeloem uit 2007. Hierin beschrijft zij in een groot aantal fragmenten het leven van een ontheemd meisje dat van pleeggezin naar pleeggezin trekt. Het poëtische van deze bundel zit hem vooral in de cadans van de woorden en de gelijkvormige structuur van de fragmenten. Zo beginnen alle stukjes tekst met 'Er was' of 'Er waren'. Op deze manier weet Jansen heel subtiel de prozafragmenten tot poëzie te maken. Voor Koerikoeloem ontving zij vorig jaar de Anna Bijns Prijs voor poëzie. Eerder had zij succes met de dichtbundel Het moest maar eens gaan sneeuwen uit 2003. Jansen verwierf ook faam met haar optredens op Lowlands en Poetry International, waar zij haar gedichten voordroeg.

Hulten
Inmiddels is de Kunstcommissie van de gemeente al een eind op weg met de realisering van een vijfde gevelgedicht. Binnenkort zal het gedicht 'Steen' van Erik van Os een plaatsje krijgen op de muur van basisschool Gerardus Majella in Hulten. Zodra de school het ontwerp heeft kunnen bekijken, kan de kunstcommissie ook daar de dingen in gang zetten.

Tegelgedichten
Met het project 'Gevelgedichten' wil de Kunstcommissie poëzie letterlijk tussen de mensen brengen. Een kort moment van aandacht of verwondering is daarbij vaak al genoeg. Een halve minuut voor voorbijgangers om even stil te staan bij een tekst die je op zo'n plaats helemaal niet verwacht. Het is bedoeling om in de toekomst het project uit te breiden met 'Tegelgedichten', in stoeptegels uitgebeitelde gedichten op plaatsen waar veel mensen lopen.

Datum bericht: 17 mei 2010